Tijdens de maand september luidde de woordvoerder van SOS Kustpolders, Peter Bossu, de alarmklok in Lampernisse: een landbouwer had er een perceel historisch poldergrasland aan de Oude Zeedijk opgevoerd met vele tonnen grond die vaak vuil was en veel puin bevatte.  Er werd door SOS Kustpolders klacht ingediend waardoor de bouwinspectie ter plaatste afstapte en een proces-verbaal opmaakte.  Ook OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffen Maatschappij startte een onderzoek.  Nu krijgt de betrokken landbouwer een maand de tijd om alles terug te brengen in de oorspronkelijke staat.  Zo niet dreigt er een strafrechtelijke vervolging.

Uit de controle is intussen gebleken dat de aangevoerde materie afkomstig was van wegeniswerken in diverse gemeenten enerzijds en anderzijds ook van een oude drukkerij in Poperinge.  Voor Peter Bossu heeft dit opvoeren niet alleen grote gevolgen voor de ecologische waarde van de poldergraslanden, hij stelt zich ook de vraag wat de meerwaarde is voor de landbouw van dergelijke ophogingen met grond van zeer bedenkelijke kwaliteit die ook nog eens een totaal andere aard heeft dan poldergrond.  Volgens de woordvoerder van SOS Kustpolders is overigens ook binnen de landbouwwereld niet iedereen gediend met dergelijke praktijken.
Omdat er volgens OVAM en de bouwinspectie enerzijds geen geldige vergunning was voor deze ophogingen en anderzijds ook de aangevoerde grond niet voldeed aan de voorwaarden moet de landbouwer nu alle aangevoerde gronden en materialen integraal verwijderen en afvoeren naar een vergunde stortplaats of verwerkingsinstallatie.  Betrokken percelen moeten terug in de staat gebracht worden van voor de werken.

Intussen is er ook nieuws rond het opvoeren en egaliseren van beschermde poldergraslanden in Beerstblote.  Hier liet minister van natuur en landbouw Joke Schauvliege gisteren optekenen dat in dit dossier de natuurinspectie wel degelijk kan en moet optreden.  Ook in dit dossier zou OVAM het onderzoek verder zetten.

Bij SOS Kustpolders is men alvast tevreden met deze evolutie en ze hoopt dat dit aantoont dat dergelijke praktijken in beschermde poldergraslanden niet langer getolereerd worden en dat de ommekeer eindelijk is ingezet. (DLD)