Op pinkstermaandag 10 juni vliegen in Diksmuide al voor de 45ste maal boter en kaas door de lucht.  Dan zijn er in het centrum de jaarlijkse Boter- en Kaasfeesten en rode loper doorheen de dag zijn de boter- en kaasworpen.  Om 10 u, 11 u, 14 u, 15 u, 16 u en 17 u kan men aan het stadhuis proberen een stukje boter of kaas uit de lucht te halen.  Daarnaast is er om 15 uur ook nog een speciale kinderkaasworp.  Dan kunnen de allerkleinsten in de prijzen vallen zonder de hulp van de mama’s of de papa’s.  Maar de Boter- en Kaasfeesten zijn uiteraard nog veel meer dan deze boter- en kaasworpen.

Centraal op de Grote Markt staat de boter- en kaasmarkt met een tiental boter- en kaasboeren bij wie men zuivelproducten kan proeven en kopen.  Maar men kan sinds vorig jaar ook kiezen voor de gesmaakte zuivelbordjes waarop een 10-tal kaasjes liggen.  Tickets voor 10 euro zijn hiervoor te koop bij de onthaalstand op de Grote Markt.
Maar er is uiteraard nog meer te zien en te horen in het centrum van Diksmuide.
Op de Grote Markt vindt men naast de boter- en kaasmarkt nog een ambachtenmarkt, de kinderboerderij en het hoofdpodium waarop optredens doorgaan waaronder de intronisatieplechtigheid van de Orde van de Beuterwaeghe om 11.15 uur gevolgd door een rondgang van de ridders met de Kaasbollenfanfare
Generaal Baron Jacquesstraat : optredens van dansschool El Sansha, workshops volksdansen en demonstraties Kyoshin Jiu Jitsu Club.
Kiekenstraat en Stovestraat : rommelmarkt
Koning Alberstraat : de Fairtrade-picknick die er overigens voor de laatste maal doorgaat.
De Breyne Peelaertstraat : gratis vissoep om 10.30 uur (traktaat van de Salons Saint-Germain) en de bar ten voordele van zwemclub de Bruinvissen
Stationsstraat : bar van de Statiewijk en BBQ van de harmonie Burgerskring
Admiraal Ronarchstraat en Vredestraat : bar en BBQ tvv “Adro Leeft” en het mini-muziekfestival met optredens tussen 11 uur en 16.45 uur.
In alle centrumstraten kan men ook terecht bij de lokale handelaars.

Op pinkstermaandag is het centrum van Diksmuide niet bereikbaar met de auto.  Wie niet te voet of met de fiets komt, kan zijn auto het best kwijt op één van de randparkings of op de parking van Colruyt in de Rijkswachtstraat. (DLD)