In de rand van de 24ste Boterronde heeft organisator Luc Dewulf er ook voor gezorgd dat Diksmuide komend weekend het mekka wordt voor de BBQ-liefhebbers.  Want samen met het BBQ-team Matthias van Kurt Deconinck en de Nederlandse BBQ-stichting wordt tijdens het weekend het BBQ-kampioenschap der Lage Landen georganiseerd op het domein van de IJzertoren en het aanpalend KTA dat bekend staat voor ondermeer zijn slagersschool.  En voor bezoekers betekent dit BBQ-kampioenschap niet alleen kijken maar ook … proeven!

Op zaterdag 13 en zondag 14 september zal menig rookwolk te zien zijn rond de IJzertoren want daar gaat, in de marge van de Boterronde, het BBQ-kampioenschap der lage landen door.  Hieraan zullen op de terreinen van het aanpalende KTA een 50-tal BBQ-teams uit binnen- en buitenland (o.a. Nederland, Verenigd Koninkrijk, Polen en de Verenigde Staten) deelnemen.
Volgens presentatrice Sabine Goethals en TV-kok Wim Baillieu, die peter en meter zijn, moet het BBQ-kampioenschap der lage landen tijdens het weekend van 13 en 14 september borg staan voor twee dagen gezelligheid, animatie maar vooral culinaire verrassingen.  Moeten de deelnemende ploegen op zaterdag en zondag vis- en kipgerechten, varkensribben, varkensschouder en runds- en kangoeroebereidingen indienen bij een internationale jury volgens zowel Europese als Amerikaans normen, ook bezoekers zullen kunnen meeproeven want met een 2 Euro kostende jeton zal men kunnen genieten van BBQ-proevertjes op de culinaire markt aan de voet van de IJzertoren. Het BBQ-kampioenschap zelf kan gratis bezocht worden.

Het BBQ-kampioenschap start officieel op zaterdag 13 september om 11 uur.  Maar het indienen van het vis-, kipgerecht en de varkensribben bij de internationale jury gebeurt pas om respectievelijk 15 u, 16 u en 17 u.  Op zondag 14 september moeten de deelnemende teams de jury overtuigen met een Breydelcup van het gelijknamig spek (11 u), varkensschouder (12 u), kangoeroe (13 u), rundsborst (14 u) en het dessert (15 u).

Naast de culinaire markt met BBQ-specialiteiten en materiaal, is er ook kinderanimatie voorzien met springkastelen.  Kan men op zaterdag meegenieten van de animatie rond de Boterronde (www.boterronde.be), verder is er op zondag omstreeks 16.30 uur nog een optreden van Johnny, frontman van Soul Bros (USA), die eveneens deel uitmaakt van een BBQ-team.

Aan dit kampioenschap is een prijzenpot van 12.000 US-dollar verbonden waarvan 5.000 dollar naar het winnend team gaat.  De officiële prijsuitreiking gaat door op zondag om 17 uur. Meer info : www.bbqderlagelanden.com (DLD)