De Leekse basisschool, een onderdeel van de gemeentelijke school Klavertje Vier (foto archief), krijgt een subsidie van iets meer dan 900.000 euro van de Vlaamse overheid voor een nieuwbouw die komt op de plaats waar de huidige kleinere sportzaal en overdekte speelplaats met bergingen, keukentje en sanitair blok worden afgebroken. Dat vernemen we van onderwijsschepen Marc De Keyrel.  Het nieuw gebouw zal bestaan uit twee niveaus met op het gelijkvloers een grote turnzaal met 2 kleedkamers, bergingen, een ruime keuken en een grote eetzaal en tenslotte een groot kleuterlokaal.  Bedoeling is ook dat keuken, eetzaal, turnzaal en bijkomende ruimtes ook voor naschoolse activiteiten kunnen ingezet worden.  Op de eerste verdieping komen er nog 2 leslokalen, toiletten en een ruimte voor de centrale verwarming.  Bij deze verbouwing zou enkel het oorspronkelijk schoolgebouw behouden blijven.

Er komen ook wijzigingen aan dat bestaand schoolgebouw.  Een huidig leslokaal wordt opgesplitst in een bureau en een lerarenkamer.  Verder komen er ook nieuwe ramen.  De speelplaats zal dan weer aangelegd worden in een verharde en onverharde zone met speelheuvel.  En deze laatste zal aangelegd worden in een halfronde cirkel met geïntegreerde zitplaatsen.  Zo wil men volgens onderwijssschepen Marc De Keyrel een forum creëren zodat ook buitenlessen mogelijk zijn.  Verder wordt ook aan de bestaande vijver een nieuwe hogere, stevigere en veiligere afsluiting geplaatst en er komt ook een nieuwe en ruime fietsstalling voor minimum 40 fietsen.
Geven we nog mee dat zowel de nieuwbouw als de uitbreiding van de basisschool zullen voldoen aan de laatste energie- en isolatienormen.  Verder wordt het dak er ook uitgerust met fotovoltaïsche zonnepanelen.
De kostprijs van het volledig project wordt geraamd op zowat 1.265.000 euro waarvoor men dus kan rekenen op een subsidie van een slordige 900.000 euro. (DLD)