Diksmuide wil aan zijn dorpen groene poorten krijgen.  Samen met het Regionaal Landschap IJzer & Polder startte ze dit groene project met de creatie van een eerste groene toegangspoort voor Vladslo.  En daarvoor kreeg ze ook de hulp van 33 leerlingen en leerkrachten van de vrije basisschool van Vladslo.  Tijdens een plantactie hebben deze jongeren vorige week vrijdag een twintigtal bomen en ruim 200 struiken gepland in de Beerststraat in de nabijheid van de school.  Daar moet de eerste groene poort van Diksmuide groeien.

Het aanplanten van 19 hoogstammige bomen waarvan er 15 platanen zijn, 2 eiken en 2 haagbeuken, kadert in de beleidsdoelstelling van het stadsbestuur om de dorpen te voorzien van groene inkomlanen, zo vernemen we van schepen van groen Martin Obin. Bij het binnenrijden van elk dorp moet het groene karakter het hoofdaccent worden. En Vladslo is in dit project als eerste dorp aan de beurt.  De aanplanting van 240 struiken op enkele braakliggende perceeltjes bij het binnenrijden van Vladslo is verder ook ideaal voor vogels, insecten en kleine zoogdieren. De planten werden tenslotte zorgvuldig gekozen om hun waarde voor de biodiversiteit, het zijn belangrijke verbindingselementen of ‘stapstenen’ voor de natuur.
Het Regionaal Landschap IJzer & Polder steunt dit initiatief en maakte het plan voor de vergroening van de inkom van Vladslo langs de Beerststraat en de nabijgelegen kerkwegel.

De Vladslose jongeren hebben vorige week dus alvast het goede voorbeeld gegeven.  Met hun plantactie zorgen ze voor de groene toekomst van Vladslo. Het planten werd ook vergezeld van enkele educatieve activiteiten zoals ‘vogels voeren en beloeren’ en een ‘plantenquiz’. (DLD)