Diksmuide krijgt een hondenloopweide van 1.500 m² in de Beerstblotestraat, naast de te realiseren randparking achter muziekclub 4AD.  Men wil hiermee tegemoet komen aan de wens van vele hondenliefhebbers die hun hond vrij willen laten ravotten, zo liet schepen van dierenwelzijn Karline Ramboer (SP.a-open) maandagavond tijdens de gemeenteraad optekenen.  Verder stelde ze dat ook vanuit de hoek van de dierenartsen de vraag kwam naar een afgebakend terrein waar men zijn hond eens vrij kon laten rondlopen en ravotten.  Maar bij opvallend veel raadsleden kwamen er een pak vraagtekens bij deze hondenloopweide.  Bij de oppositie vond men het niet alleen een slecht voorstel, daarenboven meent men dat Diksmuide hierop niet echt zit te wachten.

De Diksmuidse hondenloopweide wordt omheind zodat honden niet kunnen weglopen.  De weide wordt ook aangekleed met een haag en enkele bomen.  Verder denkt men eraan om ook een kleine vijver aan te leggen gezien de meeste honden ook graag zwemmen.  Voor de baasjes komt er een zitbank.  Tenslotte komen er ook vuilnisbakken want het moet een hondenlosloopweide zijn en geen hondenpoepweide, zo benadrukte Karline Ramboer. Hondenpoep moet dan ook opgeruimd worden door de baasjes.

Maar bij de oppositie maakte men de hondenloopweide meteen met de grond gelijk.  Jürgen Van Collie (N-VA) die zijn licht ging opsteken bij hondentrainers, stelde dat een hondenweide geen noodzaak is.  Hij vreest dan ook dat ze zal afglijden naar een ordinair hondentoilet die daarenboven kan zorgen voor gevaarlijke situaties voor honden en baasjes.  Want waar schepen Ramboer het leven op de hondenloopweide nog ietwat romantisch omschreef als een plaats waar sociale honden graag met andere honden zullen spelen, vreest raadslid Van Collie veeleer vechtende honden die door hun baasjes zullen moeten gescheiden worden.  Ook Katleen Winne (Idee2006) vreest voor én een hondenpoep-probleem én hondenconflicten en ook Bert Laridon (N-VA) had zijn oor te luisteren gelegd bij hondentrainers die dergelijke weides zouden afraden.
Raadslid Geert Debaillie (Idee2006) had dan weer vragen bij de vraag van dierenartsen naar een dergelijke hondenloopweide.  Voor hem kan geen enkele veearts vragende partij zijn.  En wat tijdens de natte wintermaanden?  Wordt deze hondenloopweide dan het exclusief terrein voor … zeehonden, zo vroeg Jürgen Van Collie zich nog met een kwinkslag af.

Of dit project van de hondenloopweide al dan niet slaagt, toch blijft het voor Diksmuide een goeie investering.  De weide zelf kost een slordige 10.000 Euro en dat is geen verloren geld want indien de hondenweide moet sluiten, dan kan het terrein gebruikt worden als uitbreiding van de ernaast gelegen randparking, zo rekende financienschepen Vanlerberghe nog voor.  De aanleg van de hondenloopweide is voorzien voor het voorjaar van 2016, na de aanleg van de randparking. (DLD)