De Noord-Zuid-raad, vroeger gekend als de stedelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking,  en het Diksmuids stadsbestuur storten samen 10 eurocent per Diksmuideling of 1.650 euro aan de actie ‘Hongersnood 12-12’ voor de slachtoffers van de hongersnood in de Hoorn van Afrika.  Hiermee toont men alvast aan dat met een kleine bijdrage van 10 eurocent men samen aan een groter bedrag kan komen.  Vandaar nog de aanvullende oproep aan de Diksmuidelingen om ook zelf een individuele gift te storten.  Deze gift is overigens, indien deze minimum 40 euro bedraagt, ook aftrekbaar in de volgende belastingsaangifte.

Volgens schepen voor ontwikkelingssamenwerking Karline Ramboer spreekt men van een hongersnood wanneer de beschikbare voeding onder de 2100 calorieën en 4 liter water per persoon komt, meer dan 30% van de kinderen jonger dan vijf jaar lijdt aan ernstige ondervoeding en er elke dag twee kinderen jonger dan vijf jaar sterven per 10.000 inwoners. Als men deze cijfers zou vertalen naar Diksmuide dan zou dit betekenen dat 273 kinderen lijden aan ernstige ondervoeding en dat 1,65 kinderen per dag sterven.
Consortium 12-12 lanceerde een oproep ten voordele van de slachtoffers van de hongersnood in Zuid-Soedan en de dreigende hongersnood in Somalië, Jemen en Nigeria. In die landen, in de Hoorn van Afrika, worden 20 miljoen mensen bedreigd met zware ondervoeding. Volgens de Verenigde Naties is dit de ergste humanitaire crisis sinds 1945. De hongersnood in de Hoorn van Afrika wordt veroorzaakt door enerzijds gewapende conflicten maar ook door klimaatfactoren en extreme armoede. De leden van het consortium, Caritas International, Dokters van de Wereld, Handicap International, Oxfam-Solidariteit, Plan België en Unicef België, zijn reeds ter plaatse en doen al het mogelijke om de bevolking te helpen.  Maar er wordt dus ook hier een oproep gedaan om een steentje bij te dragen zodat de hulpactie ter plaatse kan verder gezet worden.

Vanuit Diksmuide komt reeds 1.650 euro waarvan 500 euro komt van de Noord-Zuid-raad en 1.150 euro een bijdrage is van het stadsbestuur.  Maar als iedereen de handen in elkaar slaat en nog eens een kleine bijdrage stort, dan kan Diksmuide tot een nog mooier bedrag komen om de slachtoffers van de hongersnood te helpen, zo vervolgt schepen Ramboer.  Storten kan op het rekeningnummer BE19 0000 0000 1212 voor giften ten voordele van de slachtoffers van de hongersnood. Giften van minimaal 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Info over de actie ‘hongersnood 12-12’, vindt men op de website : 1212.be (DLD)