Op zondag 2 april zorgt het solidariteitskoor Wak Maar Proper voor een uniek concert in OC Ter Zaele in Beerst. Dit dubbelconcert Esperanza wordt verzorgd samen met dameskoor Estrella uit Ledegem. Beide koren zullen samen en apart zingen tijdens dit gezamenlijk optreden. De opbrengst van het concert in Beerst gaat naar de bijzondere Oostende lunchbar “Lizette en Lucien” die gerund wordt door jongvolwassenen met een beperking die hiervoor de hulp krijgen van begeleiders. En dit dubbelconcert wordt nog eens herhaald op 16 april in Ledegem. Of hoe Wak Maar Proper en Estrella met 2 concerten en 2 koren zorgen voor concerten in het kwadraat.

Solidariteitskoor Wak Maar Proper telt een 45-tal leden en bestaat reeds meer dan 30 jaar. Repeteren doen ze wekelijks op zondagavond in de feestzaal van de basisschool Sint-Niklaas. Hun repertoire bestaat uit liederen uit alle hoeken van de wereld. En die liederen draaien rond het verlangen naar vrijheid, het streven naar een beter leven, ook voor kinderen, over klein en groot verdriet, verlies, geboorte, liefde, … Kortom, over het leven in al zijn facetten. Volgens woordvoerdster Nicole Vandamme ontroert dit samen zingen, maar het vervult de koorleden ook met vreugde en verbondenheid. En samen met hun muzikanten willen ze deze vonk van vreugde doen overspringen op hun publiek. En dat is ook wat ze betrachten tijdens hun optredens in de Westhoek, van zeg maar Poperinge tot de kust. En dus ook tijdens de Esperanza-concerten. Overigens zijn ook nieuwe koorleden nog steeds welkom. Wie zich hiervoor geroepen voelt kan een seintje geven via nicole.vandamme@gmail.com. Maar kandidaten kunnen uiteraard ook eerst eens de sfeer gaan opsnuiven op 2 april.

De Esperanza-concerten moeten hoopgevende en vrolijke avonden worden om het voorjaar in te luiden. Beide koren worden daarin begeleid met piano, dwarsfluit, contrabas en piano. Kaarten voor het concert in Beerst, dat aanvangt om 18 uur, zijn in voorverkoop te bekomen aan de prijs van 12 euro via nicole.vandamme@gmail.com. Aan de deur wordt 14 euro gevraagd. De opbrengst, zoals dat voor ieder optreden het geval is, gaat naar een goed doel. Deze maal is dat dus lunchbar “Lizette en Lucien” dat door een gasexplosie moest uitkijken naar een andere locatie. Deze verhuis wil Wak Maar Proper financieel helpen ondersteunen met de opbrengst van Eseperanza. Na het concert is er nog een afsluitende babbel voorzien bij een drankje en een broodje. Het concert in De Kring in Ledegem gaat door op zondag 16 april om 17 uur.

En waar tenslotte de opmerkelijke koornaam Wak Maar Proper vandaan komt? Van hun eerste repetitielokaal dat in 1988 bij Nick Deroo in Lampernisse was. En ja, het was er daar … wak maar proper. (DLD)