De naar Loker (Heuvelland) uitgeweken oud-Diksmuideling André Mingneau, die voorheen woonachtig was in Vladslo, is opgenomen in het directiecomité van de IAU (International Association of Ultrarunners), de internationale federatie voor ultralopers. In dit 7-koppig directiecomité zijn de leden afkomstig uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Australië, Spanje, Polen en de Comoren (Afrika) en nu dus ook uit België. Wellicht dat de ervaring van André Mingneau als organisator van menig ultraloop en marathon, waaronder de Nacht van Vlaanderen en de In Flanders Fields-marathon, de doorslag heeft gegeven om hem in de directie van de IAU op te nemen.

André Mingneau had, nadat hij de ultraloop van de Nacht van Vlaanderen niet langer organiseert en ook niet langer wekelijks naar Brussel moet voor het politiek partijbestuur van cd&v, wat plaats vrij gekregen in zijn agenda. Toen hij in januari werd gepolst door de IAU om iets meer te doen voor hen, had hij al toegestemd, toen niet goed wetende wat dit “iets” zou betekenen. Maar het is meteen één van de hogere functies binnen deze organisatie voor ultralopers geworden waarvoor hij gekozen werd na een selectieprocedure met andere kandidaten. Maar met zijn ervaring als organisator van een 50-tal marathons en een 20-tal ultralopen waaronder 15 maal het Belgisch kampioenschap, 2 Europese en 1 wereldkampioenschap kon hij alvast enkele mooie adelbrieven voorleggen. Daarnaast is hij ook nog steeds een internationaal erkend opmeter, een tijdsregistrator en trainer.

De IAU, die haar zetel heeft in Monaco, werkt onder de vleugels van “World Athletics” en kan vergeleken worden met het veldrijden als discipline van de internationale wielrijdersbond UCI. Binnen het directiecomité van de IAU, dat ook aangevuld wordt met één vertegenwoordiger per continent, zal hij de functie van technisch directeur krijgen. Op de eerstvolgende directievergadering zal de juiste taakomschrijving besproken worden.

Voor André Mingneau, die de aanstelling persoonlijk telefonisch kreeg van de Amerikaanse voorzitter Nadeem Khan (Ohio) is deze, overigens onbezoldigde, functie een hele eer. Hij kijkt er dan ook heel erg naar uit en kijkt met volle goesting naar deze nieuwe uitdaging. Hij blijft in eerste instantie lid van dit directiecomité tot eind 2025. (DLD)