Nog tot het einde van de zomer van 2024 richten de Westhoekgemeenten, onder de noemer Landscapes, hun blik op het herdenkingslandschap van na de eerste wereldoorlog. Kraters, bunkers en begraafplaatsen, ze tekenen het landschap. Ze zijn als verwondingen of in het West-Vlaams Liksems voor een soldaat, men ziet ze niet meer maar men voelt ze nog. In Diksmuide werd hierrond een belevingsprogramma opgebouwd met centraal de expo Liksems in de verhalenkelder van het stadhuis. Voor de apotheose van Landscapes is Diksmuide eind augustus 2024 de gaststad. Op 24 augustus is er een theaterwandeling en op 30 en 31 augustus worden In de omgeving van de IJzertoren op en rond het water van de IJzer totaalspektakels voorzien.

De gratis expo Liksems in de verhalenkelder van het stadhuis toont bezoekers hoe het frontlandschap evolueerde naar een vredevol herdenkingslandschap, hoe kraters van bommen bronnen van nieuw leven werden. Verschillende kunstzinnige verhalenvertellers nemen de bezoeker daarvoor op sleeptouw : frontschilder Karel Van Lerberghe, die het Belgisch-Vlaams verhaal brengt, Charles Fouqueray vertelt over het Franse frontlevenen en de Duitse Käthe Kollwitz die in Diksmuide het graf van haar zoon Peter vond. Dit trio wijst de bezoeker op de verwondingen, de littekens, de Liksems die men op vandaag nog herkent. De expo is in combinatie met wandel- of fietstochten op zondag 4 juni doorlopend te bezoeken van 9 uur tot 16.30 uur en verder tijdens de maanden juli en augustus op donderdag. Gidsen staan ter beschikking. Verder is de expo dagelijks vrij te bezoeken via het toerismekantoor. De expo werd uitgewerkt door het Brugs bedrijf Alfa-Vision dat via de familie van ereburger Hugo Vandamme een Diksmuidse roots heeft.

Men kan ook een vrij bezoek aan de expo combineren met één van de belevingsroutes. Hiervoor werden drie fietslussen en twee gezinsvriendelijke wandelcircuits met doe-opdrachten uitgetekend. De Charles Fouquerayfietsroute van 45 kilometer belicht de Franse verhaallijn, de Karel Van Lerberghefietsroute, eveneens 45 kilometer, belicht dan de Vlaams-Belgische verhaallijn en de Marie-Thérèse Claeysfietsroute van 55 kilometer belicht de Duitse verhaallijn. De wandelcircuits vindt men in Oostkerke (2,5 km) en in Kaaskerke (5 km). Daarnaast zijn er in juli en augustus nog vier maal per week begeleide boottochten. Voor die laatste wordt wel een deelnameprijs van 5 euro per zitje gevraagd. Daarnaast is er nog vanop de IJzertoren het project “Sporen in het landschap” dat vanop de toren sporen laat zien die voorheen onzichtbaar bleven. Tenslotte brengt het Regionaal Landschap nog via 24 indrukwekkende kunstwerken verspreid over de Westhoek onzichtbaar landschap opnieuw in beeld. Meer info en inschrijvingen : www.bezoekdiksmuide.be (DLD)