Paasvakantie.  Dan word stilaan het cultuurseizoen afgesloten en in Diksmuide zorgt vaak het Diksmuids (jeugd)theater De Toverlantaarn voor het passend orgelpunt.  Maar door corona waren ook zij tijdens de voorbije drie jaren niet op de afspraak.  Net voor de uitbraak van de pandemie stond de semi-musical ‘Peter Pan’ nog klaar om te brengen in CC Kruispunt.  Maar het doek bleef ook voor De Toverlantaarn drie lange jaren dicht.  Maar op 7 april gaat het doek wel opnieuw open voor dit Diksmuids gezelschap.  Niet voor Peter Pan, wel voor  de deurenkomedie “Prettig gestoord” van huisregisseur Tom Durie.  En meteen komen ook een pak nieuwe gezichten voor het voetlicht.

‘Peter Pan’, het moest een grootse productie worden in de lijn van het eerder gebrachte ‘De Tovenaar van Oz’. Niet dus en tijdens deze lange periode van niet mogen en niet kunnen groeiden ook de acteurs en actrices van De Toverlantaarn. De ene zijn stem veranderde, een andere studeerde intussen verder zodat de nodige repetietijd ontbrak en nog anderen hadden intussen een ander vrije tijdverdrijf gevonden. Daarom besliste het bestuur van De Toverlantaarn het project Peter Pan voor eventjes terug in de lade op te bergen. In de plaats komt de deurenkomedie “Prettig Gestoord”, een knotsgek script van de hand van Tom Durie die ook de regie voor zijn rekening neemt. En meteen mocht hij de voorbije maanden ook aan het werk met een nieuwe lichting acteurs en actrices. En ook muzikant-dirigent Henk Lust deed zijn duit in het zakje, al blijft het een goed bewaard geheim wat zijn rol daarin is.
We lichten alvast een klein tipje op van de sluiter die nog hangt over ‘Prettig gestoord’.

Vijftienjarige Ilyo is volop op zoek welke lettertjes van het LHBTIQ+-alfabet het meest bij hem passen. Zijn doel heiligt de middelen, en met wat misverstanden op online datingsites waar hij de foto’s van zijn zus Yana gebruikte, moet Ilyo zijn beste vriend Thijs in een nieuw kleedje steken om zo Wolf om de tuin te leiden. Of beter niet, want in de tuin zit Ilyo’s moeder Mireille, die samen met haar spirituele gids Marco een bekende goeroe uitnodigde voor een verrijkende namiddag met haar yogaklasje. Ilyo’s papa Jos is nerveus voor een belangrijke promotie op het werk, en de halfdode hamster van de jongste dochter Ybe, zwangere gorilla’s en de besmettelijke drollen helpen hem zeker niet kalmeren. Voeg daarbij het drama met de drie binnengeslopen pestkoppen en Jos’ baas Carine die plots opdaagt, en een prettig gestoorde voorstelling is verzekerd! En poetshulp Martine? Die denkt er het hare van, op haar eigen, Martine-ige wijze.

‘Prettig Gestoord’ wordt gebracht in CC Kruispunt (Marie Doolaeghestraat 2B Diksmuide) op vrijdag 7, zaterdag 8, vrijdag 14 en zaterdag 15 april, telkens om 20 uur.  Tickets en info : www.detoverlantaarn.be of 0468/32.92.85. (DLD)