Momenteel loopt er een nieuw openbaar onderzoek rond een gewijzigde vergunningsaanvraag voor een omstreden appartementsgebouw in de Laure Fredericqlaan. Eerdere aanvragen werden, tegen het advies van hun ambtenaren in, al goedgekeurd door het Diksmuids stadsbestuur en het provinciebestuur. Maar uiteindelijk werd de aanvraag geweigerd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Maar ook het nu gewijzigd bouwdossier, waarvoor een nieuw openbaar onderzoek is opgestart, kan de omwonenden van deze woonwijk nog steeds niet overtuigen. Nu reeds kondigen ze aan opnieuw bezwaar in te dienen tegen de hoogbouw in hun woonomgeving.

Diksmuide moet meer architecturaal lef tonen met gedurfde woonprojecten in de stationsbuurt. Zo luidt het bij Project 8600 die zich voor de komende gemeenteraadsverkiezingen distantieert van het liberale Idee Diksmuide. En de bezieler van Project 8600, Claude Vindevogel, wil als bouwheer van het woonproject in de Laure Fredericqlaan al sinds 2021 op gronden van zijn ouderlijke woning, dit idee in praktijk omzetten. Maar hij stoot op verzet van de omwonenden. Zij protesteren al 10 jaar al, en tot dusver met succes, tegen de hoogbouw in hun buurt die voorzien was in het ruimtelijk uitvoeringsplan voor de stationsbuurt.
Maar gemeenteraadslid Claude Vindevogel blift doof voor dit protest en handhaaft zijn plannen om in de Laure Fredericqlaan een appartementsblok te bouwen waarvan de terrassen uitkijken op het stadspark.

De omwonenden blijven echter bij hun standpunt : een dergelijk gebouw van deze omvang hoort niet thuis in hun woonomgeving. En ze weten zich gesterkt in hun protest door de omgevingsambtenaren van Diksmuide en de provincie. Maar de politieke broodheren van deze ambtenaren keurden ondanks dit negatief advies de plannen goed. Uiteindelijk kregen de omwonenden toch hun gelijk bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Met een licht gewijzigd bouwdossier onderneemt Claude Vindevogel nu een nieuwe poging. Met een nieuw bezwaarschrift willen de omwonenden opnieuw de plannen naar de prullenmand verwijzen. Voor het openbaar onderzoek dat loopt tot 21 juni : klik hier. Aansluitend mag de bestendige deputatie van de provincie West-Vlaanderen dan voor de derde maal uitspraak doen over deze vergunning. (DLD)