De UITPAS, de voordeelpas voor vrije tijd, heeft nu naast de fysieke kaart ook een app. Dit moet gezinnen en andere gebruikers makkelijker toelaten deel te nemen aan vrijetijdsactiviteiten, ook als ze hun kaart niet op zak hebben. Intussen zijn er al 3.348 Diksmiudse gebruikers van deze voordeelkaart waarmee ze punten kunnen sparen tijdens activiteiten van 56 partners uit de vrijetijdssector waaronder verenigingen. Deze punten kunnen vervolgens ingeruild worden bij deelname aan andere vrijetijdsactiviteiten. Tenslotte kan deze kaart ook gebruikt worden als een reductiekaart door mensen met een laag inkomen.

Als houder van een UITpas kan men niet alleen punten sparen tijdens vrijtijdsactiviteiten in de sport-, cultuur- of jeugdsector in Diksmuide, maar ook in heel Vlaanderen en Brussel. De hiermee gespaarde punten kunnen omgeruild worden bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten. Zo kan er in Diksmuide gespaard worden voor een gratis ticket in CC Kruispunt, een gratis zwembeurt, een gratis koffie in Ten Patershove, gratis lidmaatschap in de bib, … Aanvankelijk konden gebruikers vooral punten sparen en omruilen bij de stedelijke vrijetijdsdiensten. Maar intussen zijn er al 56 UITpas-partners, voornamelijk verenigingen uit verschillende vrijetijdssectoren. Daarnaast kan er ook gespaard worden voor aangeboden voordelen in Vlaanderen. In de Westhoek werd het startschot van de UITpas gegeven in 2017 en toen was Diksmuide één van de vier pioniergemeenten.

De UITpas kost 5 euro, is levenslang geldig en kan door iedereen gekocht worden. In Diksmuide kan men ze kopen in De Pluimen, CC Kruispunt, de bibliotheek en het toerismekantoor. Wie jonger is dan 18 jaar betaalt maar 2 euro en wie recht heeft op het kansentarief krijgt de kaart gratis. Maar voor deze laatste categorie is deze kaart ook een reductiekaart voor mensen met een laag inkomen, een leefloon, een verhoogde tegemoetkoming, … Daarmee krijgen de houders bij de deelname aan vrijetijdsactiviteiten in de 16 Westhoekgemeenten een korting van 80%. En die korting wordt voor de helft betaald door de stad, de andere helft door de organisator. De UITpas met het statuut van het kansentarief is enkel verkrijgbaar in het Sociaal Huis. Daar moet door de maatschappelijk werkers onderzocht worden of men voldoet aan de voorwaarden. Meer info : klik hier. (DLD)