Diksmuide en de provincie hebben elk 20.000 euro gespendeerd aan Diksmuides toeristisch onthaal dat na zijn metamorfose meer eigentijds werd en aangepast aan bezoekers die meer visueel ingesteld zijn. Zo werd dit onthaal een overzichtelijke inspiratie- en beleveringsruimte die bezoekers nog meer goesting doen krijgen om Diksmuide, en bij uitbreiding de Westhoek te ontdekken. Maar uiteraard blijven ook de onthaalmedewerkers het gezicht van het infokantoor, ook de persoonlijke service wordt niet vergeten.

De toeristische dienst deed voor de herinrichting allereerst inspiratie op in Nederland. Daarnaast was er ook overleg met een consulent van de provinciale toeristische dienst Westtoer en samen met hun eigen ervaring werd er uiteindelijk gekozen om de inkomruimte opnieuw in te richten met drie inspirerende modules. De blikvanger is een maquette met de Diksmuidse bezienswaardigheden (foto rechtsonder) die de bezoeker zelf kan aansturen. Het aanbod bestaat uit vier thema’s erfgoed, natuur, leuk/lekker en 1914-1918. En deze thema’s kunnen op hun beurt ontdekt worden op vier manieren : wandelend, fietsend, varend of rustig (gemotoriseerd) toeren. Volgens burgemeester Laridon kan men zo op een speelse wijze kennis maken met de waaier aan mogelijkheden die Diksmuide biedt.

De tweede module toont op een centraal beeldscherm het waterrijk DNA van Diksmuide met beelden die kunnen aangepast worden volgens het seizoen of een thema. En tenslotte kunnen bezoekers via de derde module nog luisteren naar de Diksmuidelingen Anna, Lucas en Wilfried die vertellen over hun goesten. Maar uiteraard kan men er ook bij de onthaalmedewerkers nog steeds terecht voor zeg maar een plannetje. Want een persoonlijke service, ook daar wil het toeristisch onthaal nog steeds voor staan.
Volgens gedeputeerde Sabien Lahaye-Battheu is het de bedoeling van de provincie om in West-Vlaanderen 12 info en bezoekerscentra op te frissen en aan te passen aan de huidige gewoontes met als uiteindelijk doel : de toeristen langer in de stad houden. (DLD)