Kringwinkel West, die in Diksmuide haar vestiging heeft in de IJzerlaan, organiseert ieder jaar een wedstrijd om de Geefkampioen van haar werkgebied te kunnen kronen. En dit jaar viel deze eer te beurt aan Diksmuide. Haar inwoners brachten immers het hoogste aantal kilogram per inwoner binnen in één van de vier kringwinkels. Intussen breidt de Diksmuidse kringwinkel ook uit. Met de inname van het aanpalend pand wordt de vestiging in de IJzerlaan nog groter en aangenamer voor klanten en gevers. Er kan immers een gevarieerder assortiment aan kwalitatieve tweedehandsartikelen worden aangeboden.

Het werkgebied van Kringwinkel West wordt gevormd door Nieuwpoort, Koksijde, De Panne, Veurne, Alveringem, Lo-Reninge, Ieper, Poperinge, Mesen, Vleteren, Heuvelland en Diksmuide. En voor de Geefkampioen-wedstrijd wordt het postnummer genoteerd van de gevers, die iets binnen brengen bij één van de vier kringwinkels in de Westhoek. Naast Diksmuide zijn er nog vestigingen in Ieper, Poperinge en Veurne. Deze registratie gebeurde tijdens de beperkte periode van 2 weken in de maand maart. Het aantal binnengebrachte kilo’s wordt vervolgens gedeeld door het aantal inwoners om tot een eerlijke vergelijking te komen. De gemeente met het hoogste aantal kilo’s per inwoner wordt zo Geefkampioen.

En met 0,32 kilogram tijdens deze referteperiode, werd dit dus Diksmuide, gevolgd door Veurne en Ieper. Op jaarbasis zamelt Kringwinkel West op jaarbasis overigens 4,78 kg goederen per inwoner in. Met een herbruikratio van 63% resulteert dit in een hergebruik per inwoner van 3,02 kg. Ovam streeft naar 8 kg hergebruik per inwoner in 2030.
Met de Geefkampioen-wedstrijd wil men alle inwoners stimuleren te blijven geven en op die manier bij te dragen tot een verhoging van het hergebruik. Bijkomend zorgt Kringwinkel West niet alleen voor een circulaire maar ook sociale economie met een zinvolle job voor een 80-tal medewerkers.(DLD)