Op zondag 17 september wordt om 10 uur op de Grote Markt van Diksmuide het startschot gegeven van de 23ste editie van de In Flanders Fields (IFF)-marathon. En de eindstreep daarvan ligt, zoals het een echte marathon betaamt, exact 42,195 kilometer verder op de Grote Markt van Ieper. Het parcours is uitgetekend op de frontlijn van de eerste wereldoorlog en is hiermee ook de vlakste marathon van België. In Diksmuide wordt ook gelopen op de IJzerdijk. Deze wordt tijdens de passage verkeersvrij gemaakt zodat de wegomlegging voor de Kaaskerkestraat zelf een wegomlegging krijgt : een omleiding in het kwadraat.

Het parcours, uitgemeten door een erkende IAAF-opmeter, gaat in Diksmuide via de Kiekenstraat en de Kleine Dijk naar de Beerstblotestraat. Via de boorden van de IJzer en de Zijdelingvaart gaat het naar Tervaete en vervolgens naar Stuivekenskerke om tenslotte via de IJzer terug in Diksmuide aan de Hoge Brug te komen. Vandaar gaat verder via de IJzer en de Ieperlee naar Ieper. Het aantal inschrijvingen voor deze marathon wordt beperkt wat toelaat om een aantal begeleiders te laten meefietsen vanaf Stuivekenskerke. Zogenaamde pacers, herkenbaar door een ballon, laten de deelnemers ook toe een beoogde tijd te realiseren. Tenslotte kan deze IFF-marathon ook in estafette met 5 lopers gedaan worden.

Door de werken aan de omleidingsweg hebben de organisatoren het deelnemersveld beperkt tot 250. Bij vorige edities werden zowat 500 lopers toegelaten. Het aantal plaatsjes was dan ook, zelfs zonder publiciteit, vlug volzet en dat deelnemersveld is eens te meer internationaal met naast Belgen ook Britten, Nederlanders, Fransen, Australiërs en lopers uit Canada en de VS. Door de beperking van het aantal deelnemers heeft men nu reeds een wachtlijst voor de editie van 2024 aangelegd. Dan hoopt men opnieuw een 700-tal atleten te kunnen laten starten.

In Diksmuide is er om organisatorische redenen dit jaar geen extra ommetje meer. En om ook de IJzerdijk veilig en verkeersvrij te maken, moet de huidige wegomlegging er uitgebreid worden. Het verkeer dat momenteel vanuit Pervijze via de Dodengangstraat en de IJzerdijk naar Diksmuide moet, zal zondagvoormiddag naar Schore geleid worden om zo via Sint-Pieterskapelle en Leke naar het centrum te rijden. Maar zodra de laatste loper voorbij is, wordt de IJzerdijk opnieuw vrij gegeven. Dat zal rond het middaguur zijn. Ook in het centrum zullen de straten reeds kort na de start van 10 uur opnieuw vrij zijn.
Volgens organisator André Mingneau wil men na deze editie wel opnieuw rond de tafel zitten met de dienst mobiliteit om bij volgende uitgaven de hinder tot een minimum te beperken. Maar toch wil men ook blijvend de toeristische troeven van Diksmuide uitspelen want deze sportwedstrijd in de Westhoek kwam reeds op menig buitenlandse TV-zender aan bod met uitgebreide aandacht voor Diksmuide. De toeristische return gaat dan ook voor hem veel verder dan de deelnemers en het publiek ter plaatse. Intussen zoeken de organisatoren ook nog enkele helpende handen die komende zondag nog kunnen bijspringen tussen 8 uur en 13 uur. Zij kunnen per mail een seintje geven via amos@telenet.be. (DLD)