Herlinde Rollez is met 7.259 voorkeurstemmen Diksmuides stemmenkampioen van de voorbije federale en Vlaamse verkiezingen. Zij kandideerde bij CD&V voor de Vlaamse verkiezingen. Tweede in de rij is Mieke Vanrobaeys van N-VA die 6.368 rode bolletjes achter naam kreeg. Haar partijgenoot Koen Coupillie kon dan weer 5.796 kiezers bekoren. Kurt Vanlerberghe was kandidaat bij Vooruit en behaalde 3.537 voorkeurstemmen. Bij Groen was Fabienne Laridon kandidaat, zij behaalde 3.296 stemmen. Tenslotte deelden Els Leenknecht en Marc Deprez in de klappen bij Open Vld. Zij behaalden respectievelijk 2.381 en 2.533 voorkeurstemmen.

Vooralsnog betekent deze uitslag niet dat er een Diksmuideling een plaatsje krijgt in het parlement. Maar deze uitslagen kunnen wel gevolgen hebben voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Zo was er duidelijk een Rollez-effect op de CD&V-uitslagen die in het kanton duidelijk beter waren voor de Vlaamse verkiezingen waarvoor Herlinde Rollez kandidaat was. Scoorde CD&V met haar aanwezigheid duidelijk beter dan N-VA, op de Kamerlijst was N-VA dan weer tweede na Vlaams Belang. Het is nu uitkijken of Herlinde Rollez, die de dochter is van huidig burgemeester Lies Laridon, met deze uitslag de lijsttrekkersplaats kan opeisen bij Team8600, de lijst waarmee CD&V naar de gemeenteraadsverkiezingen zal trekken.
Daarnaast is het ook uitkijken naar de gevolgen voor de lijst Aktie! waarmee N-VA, Vooruit en Idee Diksmuide in oktober naar de kiezer trekken. Koen Coupillie is hiervoor kandidaat-burgemeester. Maar bij de voorbije verkiezingen scoorde hij niet alleen slechter dan in 2019, hij moest ook zijn partijgenoot Mieke Vanrobaeys laten voorgaan.
Kurt Vanlerberghe scoorde dan weer bij Vooruit beduidend minder dan Bieke Moerman in 2019. Of ook dit gevolgen zal hebben voor de lijstvorming bij Aktie!, ook dit is koffiedik kijken.

En dan zijn er ook nog de tegenvallende resultaten van Open VLD waarvoor Marc Deprez en Els Leenknecht kandidaat waren. Marc Deprez scoorde alvast minder dan in 2019 toen hij nog 4.455 voorkeurstemmen behaalde. Beiden trekken in oktober weliswaar als kandidaat van Idee Diksmuide met de lijst Aktie! naar de kiezer maar ook hier is het uitkijken of bij de verdere lijstvorming met deze uitslag rekening zal worden gehouden.
Tenslotte is er nog Groen-kandidaat Fabienne Laridon voor wie de 3.296 stemmen dan toch een doorstart kan betekenen voor de Groene partij voor wie het nog niet duidelijk is of ze in oktober zullen meedingen naar zitjes in de gemeenteraad.
Rest er tenslotte nog de spreekwoordelijke derde hond : Vlaams Belang. Het is uitkijken of ze ook een dergelijke score, die ze nu behaalden op kantonniveau, ook kunnen behalen in de stad Diksmuide. Belangrijk omdat het Team8600 van Herlinde Rollez nog geen afstand genomen heeft van Vlaams Belang. Eerder hadden de christendemocraten al laten optekenen dat ze pas na de gemeenteraadsverkiezingen zullen beslissen of ze al dan niet met deze extreem-rechtse partij Diksmuide willen besturen. (DLD)