Hanna Vandenbussche, die in Diksmuide opgroeide en wiens ouders en grootmoeder nog steeds in de Sint-Sebastiaanswijk wonen, is bij het brede publiek vooral bekend als een getalenteerd langeafstandsloopster die in 2019 nog Belgisch kampioene veldlopen werd. Maar naast atletiek heeft ze nog een tweede passie : filosofie. En beiden combineerde ze in een eerste boek in 2021 die een filosofische verkenning van het langeafstandslopen werd. Nu verscheen onder grote belangstelling haar tweede boek “Noch Engel Noch Beest” waarin ze in een tijd van fake news en complottheorieën op zoek gaat naar de oorzaak van leugens en (zelf)bedrog.

Gnothi sauton. Ken uzelf. Zo stond het op de Apollotempel van Delphi. Kennis over de mens en over jezelf blijft de hoeksteen van de filosofie. En de 17de eeuwse Franse filosoof en wetenschapper Blaise Pascal was het daarmee eens. Maar hij haalde de traditionele filosofische vraag naar het ‘mens-zijn’ wel op radicale wijze onderuit, de mens vol tegenstrijdige verlangens en instincten.

Nu brengt filosofe Hanna Vandenbussche in haar boek deze Blaise Pascal naar de 21ste eeuw. Ze confronteert zijn denken over wetenschap met onze tegenstrijdige houding ten opzichte van coaches en experts. Ze gebruikt Pascals fascinatie voor de menselijke misère om een nieuw licht te werpen op maakbaarheid en slachtofferschap. Ze gebruikt zijn sarcasme om de weg te wijzen naar zelfaanvaarding. En deze tijd van fake news en complottheorieën sméékt ook om een filosoof die de oorzaak van leugens en (zelf)bedrog op minutieuze wijze weet te ontrafelen.

En ook nu weer mag Hanna Vandenbussche rekenen op een grote belangstelling voor haar werk. Na de voorstelling van haar tweede boek in Antwerpen kreeg het boek al mooie recensies in de gespecialiseerde pers. En daarnaast ontvangt ze ook nu weer interviewaanvragen. Zo werd ze al door Jacquotte Brokken geïnterviewd voor het Radio 1-programma Voorproevers dat op 13 december wordt uitgezonden. En morgen woensdag 6 december is ze te gast bij Chantal Pattyn in het programma Pompidou op radiozender Klara.
Daarnaast zijn er nog op verschillende plaatsen boekvoorstellingen. Of er ook opnieuw een lezing in Diksmuide komt, is nog niet bekend. Die was er wel voor haar eerste boek, toen op uitnodiging van het plaatselijk Davidsfonds in samenwerking met de bibliotheek. ‘Noch Engel Noch Beest’ is nu reeds te koop in de Standaard Boekhandel in de Generaal Baron Jacquesstraat. (DLD)