Weekje later
De aanbesteding van de nieuwe evenementenzaal op de Boterhalle-site was voorzien op dinsdag 12 december om 13.30 uur. Maar schepen van patrimonium Marc De Keyrel maakte donderdagavond bekend dat de voorstellen van de kandidaat-aannemers pas tegen 19 december moeten binnen zijn. Volgens de schepen had een aantal ondernemingen vragen over het dossier. De architecten hebben dit verduidelijkt maar hierdoor werd ook de periode om het dossier in te dienen met één week verlengd. Hierdoor zal het aanbestedingsbedrag nog niet bekend zijn wanneer op de gemeenteraad van 18 december de goedkeuring van het budget van 2025 wordt voorgelegd.

In dat budget kan bijgevolg enkel de raming opgenomen worden, voor het correcte bedrag is het net een dag te vroeg. Belangrijk voor de meerderheid want Idee Diksmuide-raadslid Claude Vindevogel, die vanaf 2024 als raadslid voor Project 8600 gaat zetelen en die geen hoge prijs voor de nieuwe zaal wil betalen, had al eerder verklaard zijn stemgedrag te laten afhangen van het aanbestedingsbedrag. Het is nu uitkijken naar het stemgedrag van dissident Vindevogel die eerder ook al stelde dat het ramingsbedrag van 8,8 miljoen euro dat is opgenomen in het budget voor hem alvast te hoog is.


Tweede geval van vogelgriep
In de Esense Steenstraat is vrijdag een tweede uitbraak van vogelgriep vastgesteld. Dat gebeurde bij de buren van de landbouwer uit de Steenstraat die vorig week ook werd getroffen door een uitbraak. Ook bij dit tweede geval werden alle kippen geruimd. De perimeters van de beschermings- en bewakingszone werden hierdoor beperkt uitgebreid. Welke maatregelen er gelden, dat leest u op de website van het Federaal Voedselagentschap. (klik hier)


Project 8600 vraagt even geduld
Project 8600, de liberale politieke beweging die vanuit OpenVLD afstand neemt van die andere Diksmudse liberale beweging, Idee Diksmuide, had bij de kick-off begin november aangekondigd om vanaf december de eerste namen bekend te maken van haar kandidaten die volgend jaar zullen meedingen naar de gunst van de kiezer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Maar plaatselijk OpenVLD-voorzitter Claude Vindevogel laat nu weten dat de kandidaten ervoor opteren om eerst zelf deze nieuwe politieke omgeving af te tasten vooraleer naar buiten te treden. Ter gelegenheid van de nieuwjaarsreceptie, voorzien in de loop van januari, zouden pas de eerste namen bekend gemaakt worden.


Veldrit
Op zaterdag 16 december organiseert CX team MJwood in samenwerking met de LRC Wielerbond een cyclocrosswedstrijd op het sportpark De Pluimen. Er worden wedstrijden verreden tussen 12 uur en 17 uur voor jongens en meisjes, mannen en dames van 6 tot … jaar. De inkom is gratis.


Faling
Het Kärcher Center Van Mol in de Leerlooierijstraat op de Kaaskerkse ambachtelijke zone Oude Barriere is in faling. Het bedrijf, dat met zijn inmiddels ook gesloten vestigingen in Oudenaarde en Temse, ooit werd omschreven als het grootste Kächer Center ter wereld, nam in 2014 West-Machines van de familie Vanhove op de wijk Scheeweghe over. Het is niet duidelijk wat de oorzaak is van de faling. De sluiting treft 9 voltijdse en 4 deeltijdse werknemers.


Café Noël
Samen met Bar Biezoender wordt op woensdag 13 december tussen 13.30 uur en 16.30 uur Ten Patershove voor een tweede maal omgetoverd tot Café Noël. Daar kan men komen snuisteren op de kerstmarkt waar enkele lokale organisaties eigen producten en originele cadeautjes verkopen. Bar Biezoender lokt de bezoekers tussendoor graag binnen met de geur van hun verse pannenkoeken en warme chocolademelk. Een sausje van kerstmuziek maakt de middag compleet. (DLD)