“Zeg kwezelken, wilde gij dansen” is een bekend volkslied maar dat kwezelken zal alvast in Diksmuide niet meer dansen. Dan toch niet in de academie Kadens want dit schooljaar werd de cursus “dans” geschrapt wegens gebrek aan een dansleerkracht. Maar volgens schepen van onderwijs Marc De Keyrel (cd&v) zijn er alternatieven. Allereerst zijn er in Diksmuide twee private dansscholen, El Sanscha (foto archief) en Next Level, en daarnaast is er in Kadens ook nog de cursus “musical. Toch is het de bedoeling om vanaf 1 september 2024 opnieuw de richting “dans” aan te bieden in de academie. Maar dan moet men hiervoor wel 24 leerlingen zien te vinden.

Eind augustus maakte Vooruit-raadslid Thierry Hardy bekend dat de Diksmuidse academie Kadens na een doorlichting een slecht rapport had gekregen van de onderwijsinspectie. Vooral de richting “dans” bleek toen al het zwakke broertje. Maar onderwijsschepen Marc De Keyrel kon toen melden dat men het nieuwe schooljaar met een nieuwe dansleerkracht en een propere lei zou kunnen starten. Maar op de jongste gemeenteraad bleek dat de toen aangekonidigde nieuwe dansleerkracht uiteindelijk niet is verschenen, de richting “dans” werd dan maar geschrapt. Hierdoor bleven een 30-tal leerlingen van Kadens op hun danshonger zitten. Enkelen weken wel uit naar de richting “musical”.

De mededeling van schepen De Keyrel kwam er op de jongste gemeenteraad na een vraag van Vooruit-raadslid Kurt Vanlerberghe. Hij had vastgesteld dat niet alleen de richting “dans” was geschrapt maar dat ook het totale leerlingenaantal van “Kadens” met 10 procent is gedaald. Maar die daling is volgens de schepen voor een groot deel toe te schrijven aan het verdwijnen van de richting “dans”. Hij hoopt, deze richting volgend schooljaar opnieuw te kunnen opstarten, al zal Diksmuide het eerste schooljaar volledig zelf moeten financieren. Raadslid Vanlerberghe hoopt alvast dat Kadens de concurrentie met de private dans-initiatieven zal blijven aangaan zodat deze richting betaalbaar blijft voor iedereen. (DLD)