Hoe men van eindejaar de warmste tijd van het jaar kan maken, dat kan men ontdekken in de Wereldwinkel. Op zaterdag 9 en zondag 10 december organiseert de Diksmuidse Oxfam-Wereldwinkel zijn jaarlijkse cadeaudagen in de eetzaal van de ’t Saam-campus Aloysius met ingang via de Wilgendijk 30. Men vindt er alle benodigdheden om fair trade op de feesttafel en onder de kerstboom te zetten: faire cadeaus en een feestmenu gemaakt met eerlijke ingrediënten die bovendien ook tot boeiende gesprekken kunnen leiden.

Om de eindejaarcampagne aan te kondigen, werkt Oxfam België dit jaar opnieuw samen met fotografe Lieve Blancquaert. Zij kneedt vier bekende Vlamingen tot Belgische culinaire klassiekers. Op het fair trade-menu : koninginnenhapje, kok au vin, café frappé en dame blanche. Oxfam koppelt daarbij Coely (foto), Pascale Naessens, Wim Lybaert en Gustaph aan een fair product en het geheel wordt tenslotte afgewerkt met een ludiek sausje. En als kers op de taart staat Lieve Blancquaert ook zelf voor de lens als bien cuit. Met deze campagne wil Oxfam zorgen voor een extra gespreksonderwerp op menig feesttafel. Want fair trade is nog steeds een broodnodig topic, zo laat nog de Diksmuidse woordvoerder Rik Maekelberg weten. Begon in Oxfam met de verkoop van koffie uit Tanzania en rietsuiker uit Cuba, vandaag is er al een breed aanbod van meer dan 200 fairtrade-producten.

En die bewijzen stuk voor stuk dat een andere handel mogelijk is. Eén in dienst van mens en milieu, niet omgekeerd. Voor faire cadeaus, kwaliteitsproducten met respect voor de makers, kan men tijdens haar cadeaudagen bij de Diksmuidse Oxfam-Wereldwinkel terecht, dit weekend uitzonderlijk in de Wilgendijk. Dat biedt mogelijkheden om een ruimer assortiment aan te bieden. En elk cadeau daaruit is uniek en vertelt een eigen verhaal. Maar in de eindejaarsperiode blijft uiteraard ook de winkel in de Kiekenstraat open.
Maar op de cadeaudagen kun men niet alleen terecht om een fairtrade geschenk te kopen, men kan er ook genieten van een fairtrade en/of lokaal drankje of hapje. Nieuw in het lokaal assortiment is dit jaar ook de picon van de Vleugels uit Klerken die niet alleen geproefd kan worden maar ook als cadeau kan gekocht worden. (DLD)