In 2017 startte men binnen muziekclub 4AD aan de Kleine Dijk een buurderij.  Daar kon men wekelijks zijn bestellingen, die geleverd werden door lokale landbouwers, afhalen. Maar in het najaar moest deze buurderij zijn deuren sluiten waardoor men in Diksmuide aangewezen was op de wekelijks boerenmarkt om producten rechtstreeks van de boer te kopen.  Maar nu kondigt De Lovie aan dat men vanaf woensdag 17 april opnieuw terecht kan in een Diksmuidse buurderij, deze maal in het begijnhof op amper enkele honderden meters van de vorige buurderijlocatie.

De buurderij is volgens Patrick Smagghe van 4AD een mooi voorbeeld van korte keten. Het sloot dan ook aan bij de duurzaamheid waarin men bij 4AD sterk in gelooft. Voor hem was er overigens in Diksmuide nog ruimte voor dit initiatief naast de zaterdagse boerenmarkt. En het in de voorbije zes jaar uitgebouwd klantenbestand was daar voor hem het bewijs van. Maar de hernieuwing van de erkenning die 4AD vorig jaar kreeg, en die noodzakelijk is voor het krijgen van de Vlaamse middelen voor de werking van de muziekclub, zorgde voor een pak uitdagingen waardoor men verschuivingen moest doorvoeren binnen de werking. Eén ervan was in het najaar van 2023 het stopzetten van de buurderij. Er kroop immers teveel tijd in die ten koste ging van de kerntaken van 4AD : de organisatie van concerten, de repetities-workshops en het weekendcafé.

Maar een doorstart van de buurderij is er dus kunnen komen in het begijnhof, in dezelfde buurt aan de Handzamevaart. Volgens Sidney Goossens van De Lovie is het opzet van de buurderij nog steeds hetzelfde : een korte keten-initiatief dat de Diksmuideling dichter bij de lokale boeren én hun verse producten brengt. In de Begijnhofstraat 2 kan men voortaan wekelijks terecht op woensdag, tussen 17 uur en 18 uur om de bestelde groenten, fruit, vlees, eieren, zuivel, brood, honing en zoveel meer af te halen. Daar kan men ook de producenten zelf ontmoeten en een nieuwe manier van eten otdekken die de natuur én de lokale landbouw ten goede komt. Wie mee wil stappen in dit project kan zich nu reeds melden : klik hier. Bij muziekclub 4AD is men alvast enthousiast dat het project in Diksmuide een doorstart heeft gekregen. Ze hebben zich dan ook reeds gemeld als klant. (DLD)