De Openwervendag gaat op zondag 26 mei aan Diksmuide voorbij. Toch betekent dit niet dat er geen belangrijke werven zijn, integendeel. Zo wordt momenteel door het bedrijf Avasco op de industriezone Heernisse een indrukwekkend 36 meter hoog palettenmagazijn gebouwd dat vanaf oktober plaats zal bieden aan 22.000 pallets. Dit automatisch hoogbouwmagazijn zal daarenboven uitgerust zijn met onbemande voertuigen en kranen die tot een half miljoen door Avasco geproduceerde metalen rekken kunnen stapelen. Voor het Diksmuids bedrijf is dit een investering van 13 miljoen euro. Diksmuide krijgt er meteen ook een eye-catcher bij.

Avasco produceert momenteel per dag 10.000 rekken die men ondermeer vindt in de doe-het-zelf zaak en die men zelf in elkaar kan knutselen. Maar deze rekken worden in piekperiodes verkocht zodat het bedrijf voorraden moet voorzien om deze onregelmatige vraag op te vangen. Het huidig magazijn was dan ook volgens gedelegeerd-bestuurder Jan Van Houtte al een poos te klein. Samen met Jungheinrich, een leverancier van intralogistieke oplossingen, werd een magazijn ontworpen die Avasco’s toekomst moet verzekeren. Bijkomend voordeel voor het bedrijf is dat er voortaan ook langere reeksen kunnen geproduceerd worden wat de efficiëntie ten goede komt. Bij Avasco streeft men met deze investering ook naar een hogere productie van 3,5 miljoen rekken per jaar die niet alleen bij de particulieren hun weg vinden maar ook meer en meer bij bedrijven in 25 landen wereldwijd. Daarnaast wil men het gamma ook uitbreiden met rekken die passen in de woonkamer of de keuken en die uitgerust zijn met decoratieve legplanken.
Volgens Jan Van Houtte van Avasco zullen de geproduceerde rekken vanaf oktober niet alleen volautomatisch hun weg vinden van de productielijnen naar het nieuw magazijn, ook het uithalen zal gebeuren door de onbemande voertuigen en kranen. Alleen het laden van de vrachtwagens zal nog manueel moeten gebeuren.
Toch zal dit niet leiden tot ontslagen integendeel, bij Avasco maakt men zich sterk de werkgelegenheid te verhogen door de verwachte stijgende productie. Op vandaag werken bij Avasco 45 medewerkers.

De grondoppervlakte van het nieuwe magazijn aan de Cardijnlaan bedraagt zowat 2.800 vierkante meter en telt 16 lagen voor de opslag. Bij de bouw werden eerste de rekken geplaatst. Intussen is men errond de gevel aan het plaatsen. Deze krijgt verschillende grijstinten, de bedrijfskleuren van Avasco die het imposante magazijn laten opgaan in de omgeving. Wel zal het nog aan te brengen logo van Avasco deze nieuwe eye-catcher voor Diksmuide zichtbaar houden en Diksmuides horizon hertekenen. Dit project moet ook een voorbeeld worden voor andere logistieke projecten in de regio.

Avasco Industries dat met voormalige zaakvoerder Piet Gallet in de jaren zestig startte op het einde van de Kasteelstraat waar op vandaag appartementsgebouwen staan, is intussen in handen van de familie Vergalle uit Wortegem-Petegem. Het is een wereldspeler op vlak van rekken voor huishoudelijk gebruik, kantoor en magazijnuitrusting die 60 procent uitmaken van haar omzet van 55 miljoen euro. Daarnaast zorgt ze voor toeleveringsprojecten aan uiteenlopende industrieën op internationale markten en voor het bouwen en plaatsen van geboute tanks op maat voor sprinklerwater.
In Diksmuide heeft ze op de industriezone Heernisse naast de vestiging in de Cardijnlaan nog een afdeling in de Kleine Dries. Verder heeft ze nog productie-eenheden in Vlamertinge en Kortemark.

Meer info : www.avasco.be (DLD)