Diksmuide wil in 2023 zijn 3.000-ste UITPAShouder in de bloemetjes zetten. Eind 2022 waren er al 2.847 kaarthouders waarvan er 1.697 recht hadden op kansentarief. Diksmuide, dat in 2017 één van vier pioniers in de Westhoek was die de UITPAS introduceerde, heeft nog steeds een voortrekkersrol. Zo waren er vorig jaar 2.065 nieuwe pashouders in de Westhoek waarvan er 28,32 % uit Diksmuide komen. Met deze spaar- en voordeelkaart kan iedereen punten sparen en omruilen bij deelname aan vrijetijdsactiviteiten. Daarnaast is het pasje ook een reductiekaart voor mensen in armoede. Of hoe deze pas zo is uitgegroeid tot een veel gebruikte maar vooral niet stigmatiserende vrijetijdspas.

Na twee moeilijke jaren door de coronapandemie vonden de Diksmuidelingen duidelijk opnieuw de weg naar de UITPAS want op vandaag blijkt meer dan 15% van de inwoners hiervan gebruik te maken. Opvallend daarbij is dat ook kinderen en senioren meer en meer hun weg naar de UITPAS vinden. Verder was ook het aantal gespaarde punten nog nooit zo hoog en ook op vlak van punten omruilen werden alle records gebroken. Tenslotte is ook de financiële tussenkomst van Diksmuide meer dan verdubbeld tegenover 2021. Deze tussenkomst is er wanneer het kansentarief van toepassing is. In 2022 paste Diksmuide 14.512,76 euro bij, in 2021 was dat nog 6.957,60 euro en in 2019, het laatste jaar voordat corona toesloeg 8.130,58 euro.
Bij de start konden gebruikers de gespaarde punten vooral omruilen bij de stedelijke vrijetijdsdiensten. Maar ondertussen zijn deze mogelijkheden ook ontdekt door het verenigingsleven.

Dat heeft er voor gezorgd dat Diksmuide reeds 54 partners in dit UITPAS-project telt. Deze verenigingen vindt men in verschillende vrijetijdssectoren : 6 jeugdverenigingen, 10 ouderen verenigingen, 22 socio-culturele verenigingen, 13 sportclubs en 3 commerciële instanties. Voor de schepenen Marc De Keyrel en Katleen Winne kan ook 2023 een mooi UITPAS-jaar worden. Want naast de mogelijkheden in het verenigingsleven kunnen punten ook nog steeds omgeruild worden met klassiekers als een zwembeurt, het biblidmaatschap, een koffie in Ten Patershove of een ticket in CC Kruispunt. Daarnaast zijn er nieuwe voordelen als fietslampjes en een ticket voor het dorpsrestaurant. Verder wordt de zoektocht naar nieuwe partners verder gezet en is er de blijvende aandacht voor niet alleen jongeren maar ook voor de meest kwetsbaren voor wie de UITPAS een niet stigmatiserende vrijetijdpas kan zijn. Meer info : klik hier. (DLD)