Tijdens de jaarlijkse sportkampioenenviering kregen vrijdagavond in CC Kruispunt heel wat Diksmuidse sporthelden een mooie erkenning. Kenneth Verstegen ging lopen met de titel van sportman en Katrijn Hillewaere met die van sportvrouw 2023. Verder mag de zeventienjarige Mare Laridon zich sportbelofte noemen en Jeroen Borra dé G-sporter van het jaar. Tenslotte vielen ook Ronny Buggenhout en TC De Maene U11 in de prijzen, respectievelijk als sportverdienste en sportploeg.

Sportman
Wielrenner Kenneth Verstegen behaalde enkele mooie resultaten in 2023. Hij won de wielerwedstrijd in Lichtervelde, behaalde vier keer de tweede plaats, werd knap vijfde in Gent-Staden en achtste in de Omloop Het Nieuwsblad U23. Hij hoopt alvast om ook in 2024 enkele mooie resultaten neer te zetten.

Sportvrouw
Katrijn Hillewaere heeft al een tijdje de loopmicrobe te pakken. In 2023 kon ze ook een aantal mooie prestaties neerzetten. Zo haalde ze, een week nadat ze te kampen had met corona, de finish in de marathon van Rotterdam in 3:43:01. Ze schreef de 21 kilometer lange uitdagende trail Heuvelland Wijnmarathon op haar naam en sloot het jaar in stijl af met winst op de kerstloop in thuisstad Diksmuide. Daarnaast haalde ze mooie toptienplaatsen in de Trail D’Oostkamp en de Fintro Run Corrida in Lombardsijde. Ze stond ook mee op het podium bij de teams (tweede plaats) in de MIVOS triatlon in Diksmuide.

Sportbelofte
Mare Laridon (17) is een echt voetbaldier. Tot haar vijftiende speelde ze bij de jongens van KSV Diksmuide, nadien maakte ze de overstap naar Famkes Westhoek Diksmuide-Merkem. Ze speelt er centraal achterin of als verdedigende middenvelder in eerste nationale, de op één na hoogste klasse in het vrouwenvoetbal. Sinds kort mag Mare zich ook ‘Red Flame’ noemen, het nationale team bij de vrouwen. Ze verzamelde haar eerste caps bij zowel de U17 als de U19. Intussen kreeg ze ook al een aanbieding van Superleague-ploegen Zulte-Waregem, Anderlecht en Club Brugge.

G-sporter
Jeroen Borra heeft een verstandelijke beperking, maar dat houdt hem niet tegen om te sporten. Integendeel, sport is ijn uitlaatklep. Hij is in heel wat disciplines actief zoals zwemmen, fietsen, lopen, triatlon, maar ook dans en voetbal. In 2023 nam hij deel aan onder meer de wintertriatlon Trizer en de MIVOS triatlon in Diksmuide, de kerstrun in Klerken waar hij individueel de 2,5 kilometer aan een mooi tempo van 12 km/u liep, heel wat G-zwemwedstrijden over heel Vlaanderen … In het zwemmen haalde hij ook een bronzen medaille op de Special Olympics.

Sportploeg
Michelle Vanhoutte, Nina Bal en Marie Laure Lams vormen samen de U11 van tennisclub De Maene én blinken ook samen uit. In de strijd om het provinciaal kampioenschap wonnen ze al hun poulewedstrijden. Ze gingen verder door op hun elan en trokken aan het langste eind in zowel de kwartfinale, halve finale als de finale. De U11 mocht ook meedingen naar de Vlaamse titel, maar moest in de finale de duimen leggen.

Sportverdienste
Ronny Buggenhout is al jaren een bekend gezicht in de Diksmuidse sportwereld. Hij is sinds jaar en dag bestuurslid van zwemclub ZB Bruinvissen en was ook official bij verschillende zwemwedstrijden. Hoogtepunten waren de kortebaanwedstrijden in Qatar en Atlanta. Daar stopt het echter niet, want Ronny is gebeten door sport. Zo was hij ook jarenlang actief als scheidsrechter in het voetbal en hij is op vandaag nog altijd actief in de wielerwereld, onder meer bij de organisatie van de veldrit voor jongeren op De Pluimen En ook bij de voorbije passage van Gent-Wevelgem op het grondgebied van Diksmuide, zorgde Ronny er als verantwoordelijke voor de seingevers voor dat die doortocht vlekkeloos verliep. (DLD)