Vanavond, woensdag 15 maart, organiseert de Diksmuidse afdeling van cd&v om 19.30 uur in het Woumens ontmoetingscentrum Walnes een gespreksvond rond de (on)leefbaarheid van de dorpen. Door de provincie werd een leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd in de West-Vlaamse dorpen. De conclusies daarvan worden vanavond voorgesteld door gedeputeerde Bart Naeyaert. Hoe belangrijk zijn winkels en scholen voor de leefbaarheid van dorpen? Welke impact heeft mobiliteit op het dorpsweefsel? Welke plaats geven we aan ontmoeting? Het zijn vragen die ook in de Diksmuidse dorpen leven.

De leefbaarheid of onleefbaarheid van de dorpen wordt door verschillende factoren bepaald. Maar naast winkels, scholen en mobiliteit mogen ook de economische mogelijkheden of beperkingen niet vergeten worden. Alles moet passen binnen de landbouwzone, zonevreemde inrichtingen zijn buiten de dorpskern uit den boze. Al is het niet altijd duidelijk hoe men het zonevreemde moet kaderen.
Hoe passen daarin de grote mestverwerkingsinstallaties van de agro-industrie, die gepaard gaan met veel vrachtverkeer in de landelijke gebieden. Het netwerk van de smalle landelijke wegen is daar immers niet op voorzien zodat het recreatief verkeer er in conflict komt met zwaar vervoer die ook zorgt voor uitzonderlijke slijtage van deze wegen zoals in de Oude Zeedijk waar eerlang herstelwerken starten.

Anderzijds is dan weer een webshop, met een voorraad om te voldoen aan de vragen van klanten, ook al is het geen echte winkel, verboden in die landelijke gebieden wegens zonevreemd. Ook dat doet wenkbrauwen fronsen. Maar volgens burgemeester Laridon werden deze regels niet uitgevonden door de stad maar wel door het Vlaams Gewest. Het zijn slechts 2 voorbeelden die aantonen dat de leefbaarheid of onleefbaarheid van dorpen om veel meer draait dan een winkel en een school. Economische beperkingen kunnen zorgen voor een braindrain terwijl overlast de leefbaarheid van de landelijke omgeving onder druk zet.
Alvast voldoende stof voor een boeiende avond rond de (on)leefbaarheid van dorpen. Deze is gratis bij te wonen. (DLD)