Diksmuide wil 7 landbouwwegen, die in een slechte staat zijn, een nieuwe laag asfalt geven. Volgens landbouwschepen Martin Obin (CD&V) dringt een snel herstel, waaraan een extra prijskaartje van 855.000 euro hangt, zich op. Het gaat om de Kasteelhoevestraat, de Stuivekenskerkestraat, de Hendrik Consciencestraat, de Praetweg, de Knokkestraat, de Veldstraat en de Galileistraat (foto). Maar volgens raadslid Kurt Vanlerberghe (Vooruit) lijkt de schepen exclusief bekommerd te zijn voor één Diksmuidse bevolkingsgroep en in straten waar ook nog eens nagenoeg niemand woont. De Wittepoortstraat in Keiem met zijn abominale kasseien is alvast voor hem veel hoogdringender.

Diksmuide heeft volgens raadslid Vanlerberghe tijdens deze bestuursperiode zowat 3,5 miljoen euro uitgegeven aan het herstel van landbouwwegen. Met niet mis te verstane woorden stelde hij dat de landbouwers tijdens deze legislatuur een streepje voor hadden. Maar dat ging volgens hem ten koste van ondermeer 11.11.11 wiens jaarlijkse bijdrage van 9.000 euro niet werd geïndexeerd, de bibliotheek waarvan het budget met 25% werd verminderd en het schrappen van subsidies voor de aankopen van landbouwgronden door Natuurpunt. En ook fietspadenprojecten, een andere bevoegdheid van schepen Obin, werden amper gerealiseerd. Opmerkelijk, schepen Martin Obin wenste op de zitting niet te reageren op deze aantijgingen.

Maar ook de vermelding door raadslid Vanlerberghe van de geschrapte subsidies voor Natuurpunt was op haar beurt opmerkelijk. Want de schrapping van deze subsidie, die al lang een doorn in het oog was van de landbouwgemeenschap, werd niet alleen gedragen door landbouwschepen Obin maar ook door de landbouwvertegenwoordigers van Idee Diksmuide.

Het is dan ook uitkijken of er hierrond binnen het Aktie!-kartel, waar Idee Diksmuide en dus ook haar landbouwers nu deel van uitmaken, alsnog consensus kan ontstaan. Team8600 kan zich alvast aansluiten bij het protest tegen deze subsidies dat geuit werd door de nationale grote broer CD&V. (DLD)