Nu de knoop rond het tracé van de fietssnelweg tussen Zarren en Esen, die aan de noordzijde van de spoorlijn komt, ontward lijkt, is er een nieuw obstakel die de realisatie blokkeert : broedende vogels. Het Agentschap Natuur en Bos (ANB) blokkeert immers de plannen om verlichting te plaatsen die broodnodig is voor fietsende schoolkinderen die er tijdens de donkere wintermaanden moeten passeren. Dit zou immers volgens ANB vogelbroedplaatsen in het gedrang brengen. Het Esens Bewonersplatform roept nu via een open brief de hulp in van bevoegd minister Zuhal Demir om alsnog een minimale verlichting te kunnen plaatsen.

ANB verwerpt volgens het Esens Bewonersplatform tot dusver elk verlichtingsvoorstel, ook deze met sensors die enkel de verlichting doen branden bij de passage van fietsers. Maar voor de andere partners in het project, waaronder de provincie, het stadsbestuur en spoorwegmaaschappij Infrabel, is een fietssnelweg er zonder verlichting dan weer niet aanvaardbaar. Het Esens Bewonersplatform heeft begrip voor eenieders argumenten maar wil ook dit dossier gedeblokkeerd krijgen zodat fietsers kunnen gebruik maken van de fietssnelweg en niet langer de fietsonveilige en drukke gewestweg N35 langs de Roeselarestraat en de Esenweg moeten nemen.
Het Bewonersplatform, dat zich gesteund weet door ondermeer 665 Esenaars die een petitie voor een veilige fietsweg tekenden, is op zoek naar een compromis.

Voor haar moet dit mogelijk zijn, gezien er op vandaag ook reeds treinen rijden tussen 5.15 uur en 22.45 uur en er buiten deze uren weinig gebruik zal gemaakt worden van deze fietssnelweg tijdens de donkerste maanden. Men vindt dan ook de bekommernis van ANB om de vogelbroedplaatsen overnacht te beschermen overtrokken en vragen minister Demir naar een tussenkomst bij haar agentschap. De veiligheid van fietsende kinderen zou immers voor de Esenaars moeten op de eerste plaats komen. Op 23 april is rond de fietssnelweg een nieuwe werkvergadering gepland en bij de Esenaars is er toch de hoop dat men via deze open brief een doorbraak kan forceren. En dat niet alleen in het belang van de kinderen maar ook van alle fietsers als de KBG-gepensioneerden die wekelijks de drukke N35 moeten trotseren om hun fietstocht te starten. (foto) (DLD)