Op de jongste politieraad was nog te horen dat er heel wat juridische en technische obstakels waren om sluitende snelheidscontroles uit te voeren in de zones 30 in Diksmuide.  Raadslid Kurt Vanlerberghe vertaalde dit standpunt in een vrijbrief voor snelheidsduivels.  Maar deze verzuchting is dan blijkbaar toch niet in dovemansoren gevallen want burgemeester Laridon, die ook voorzitter is van de politieraad, heeft nu aangekondigd dat er maandagmorgen 29 juni tussen 7 uur en 9 uur, in volle ochtendspits, snelheidscontroles zullen uitgevoerd worden in Diksmuides zone 30 bij kinderdagverblijf Prutske (foto archief) in de Oostendestraat en vrije basisschool Sint-Niklaas in De Breyne Peelaertstraat. Bij eerdere controles deze week bleken 30% van de 766 gecontroleerde voertuigen er te snel te rijden. Deze acties passen volgens burgemeester Laridon binnen de beloofde maatregelen die zonechef Geeraert op de politieraad had aangekondigd.

De uitbreiding van Diksmuides zone 30 met een stuk van de gewestweg Oostendestraat is al drie jaar oud.  Maar de directie van kinderdagverblijf Prutske en de ouderraad van de vrije basisschool Sint-Niklaas bleven klagen over het onveilige en onaangepaste rijgedrag van de automobilisten.  En recent werd dit herhaald op de politieraad.
Dinsdagvoormiddag werd er door poliitiezone Polder een eerste snelheidscontrole uitgevoerd.  Van de meer dan 200 betrapte automobilisten reden 29 voertuigen 51 kilometer per uur of meer.  Vier voertuigen reden 58, 59, 64 en zelfs 69 kilometer per uur.  Deze laatste mocht dan ook meteen zijn rijbewijs inleveren.
Komende maandag voorziet politiezone Polder een tweede controle in deze zone 30. Door, in tegenstelling tot de eerste snelheidscontrole, hiervan nu wel melding te maken, hoopt men dat de bestuurders hun rijgedrag blijvend zullen aanpassen.  Burgemeester Laridon hoopt alvast dat ouders, inwoners en andere weggebruikers uiteindelijk zullen beseffen dat onaangepast rijgedrag in een stadskern, en vlakbij een kinderdagverblijf en school absoluut uit den boze is.
Overigens zal politiezone Polder ook bij de start van het nieuwe schooljaar nog meer extra snelheidscontroles uitvoeren in de schoolomgevingen in Diksmuide. (DLD)