Op donderdag 21 april wordt om 10.45 uur bij de kapel Onze Lieve Vrouw Ter Hulpe tussen Esen en Diksmuide een plechtigheid gehouden voor de Belgische soldaat Fernand Malemprée. Deze 24-jarige jongeman sneuvelde bij deze Esense kapel op 20 oktober 1914.  Op diezelfde 20ste oktober van 1914 was er ook het drama van Esen, waarbij heel wat burgers omkwamen.  Voor deze soldaat, wiens stoffelijk overschot pas 100 jaar later zou gevonden worden in de schaduw van deze kapel, wordt nu bij O.L.Vrouw Ter Hulpe een gedenkteken geplaatst.  Deze werd geschonken door de Waalse gemeente Comblain-au-Pont waar soldaat Malemprée vandaan kwam.

Na de eerste wereldoorlog zochten de ouders van de gesneuvelde Fernand Malemprée hun enige zoon met paard en kar.  Maar het koppel, die ook nog vier dochters had, zou hem nooit vinden.  Honderd jaar later werd zijn stoffelijk overschot terug gevonden, het ligt begraven in een privétuin bij deze Esense kapel.  Maar een opgraving blijkt onmogelijk omdat de familie hiertoe niet de noodzakelijke toelatingen verkreeg.  Vandaar dat geopteerd werd om een gedenkteken bij de kapel te plaatsen.   Dit gedenkteken werd bezorgd door de gemeente Comblain-au-Pont, het geboortedorp van deze Waalse soldaat Malemprée.
De onthulling gebeurt komende donderdag met een korte plechtigheid.  Hierop zullen ondermeer aanwezig zijn Diksmuids burgemeester Lies Laridon en de burgemeester van Comblain-au-Pont Jean-Christophe Henon die tevens een ver familielid is van soldaat Malemprée.  Naast schepenen van beide gemeenten zullen ook familieleden van de gesneuvelde soldaat en vaderlandslievende verenigingen aanwezig zijn.
Bij de plechtigheid zullen er toespraken zijn door beide burgemeesters en door een familielid en de persoon die het stoffelijk overschot vond.  Na de kranslegging bij het gedenkteken volgt nog een Last Post. (DLD)