Politiezone Polder heeft dringend nood aan een nieuw politiekantoor. In 2017 besliste de politieraad unaniem om hiervoor een nieuw kantoor te bouwen op een terrein aan de Rijkswachtstraat waar zich vroeger de rijkswachtkazerne bevond. Evenwel kennen deze gronden een woonbestemming. In 2017 heette het dat onderzocht zou worden in hoeverre deze woonbestemming verenigbaar was met de invulling met een politiekantoor. Maar intussen heeft ook het Diksmuids adviesorgaan Gecoro, de gemeentelijke commissie voor ruimtelijke ordening, zich gebogen over dit dossier. Deze heeft nu verrassend een negatief advies geformuleerd voor de keuze van de Rijkswachtstraat. De Gecoro stelt in haar advies dat het vroegere financiëngebouw een betere locatie is omwille van de mobiliteit. Ze vraagt dan ook deze piste opnieuw en beter te onderzoeken. Dit adviesorgaan stelt dat tot dusver onvoldoende is gedaan omdat het financiëngebouw op vandaag niet te koop is. Volgens schepen van ruimtelijke ordening Bieke Moerman is dit advies evenwel niet bindend. Maar in Diksmuide heeft men wel een traditie dat de adviezen van de Gecoro ter harte worden genomen. Maar voor afscheidnemend schepen Moerman is het niet duidelijk hoe het nieuwe bestuur zal omgaan met deze adviezen. Idee Diksmuide liet evenwel reeds in het dossier van het verbodsbord op de Grote Markt optekenen dat ze wel degelijk ten gronde rekening zal houden met opmerkingen van adviesraden.
Bedoeling van de politieraad was om op het 5.200 m² groot terrein aan de Rijkswachtstraat tegenover warenhuis Colruyt een twee bouwlagen tellend kantoor te bouwen. Deze zou ook een ondergrondse verdieping voor de wapenkamer krijgen en een ruime parkeerplaats voor zowel dienstvoertuigen als voor de wagens van de medewerkers. Ook de betere ontsluiting naar Kortemark, Koekelare en Houthulst, de andere gemeenten die horen bij deze politiezone, was een bijkomende troef voor deze locatie. In het nieuw te bouwen kantoor zouden niet alleen de diensten die zich nu nog bevinden in de Sint-Sebastiaanslaan onderdak krijgen, ook het hoofdkantoor dat nu nog onderdak heeft in de voormalige rijkswachtgebouwen (foto archief) zou er uiteraard blijven. Daarnaast zouden nog diensten overkomen van de politiekantoren in Kortemark, Koekelare en Houthulst. Vanuit de politiekantoren in de drie andere gemeenten van de politiezone Polder zouden nog enkel de wijkdiensten opereren. In Diksmuide zouden ook de wijkinspecteurs kunnen werken vanuit het nieuwe kantoor, een bijkomend kantoor in het centrum zou zo overbodig worden.
Het financiënkantoor dat nu door de Gecoro naar voor wordt geschoven als alternatief, kwam reeds eerder als mogelijkheid op de tafel van de politieraad. Toen stelde politieraadsvoorzitter, de Diksmuidse burgemeester Lies Laridon, dat daarbij rekening moet worden gehouden met het feit dat dit gebouw 40 jaar oud is. Daarbij is er mogelijk ook asbest aanwezig. Daarnaast zal zich ook een grondige verbouwing opdringen. Tenslotte moet het gebouw, dat nu in private handen is, ook nog aangekocht worden. Bij de bespreking stelde burgemeester Laridon toen ook dat de huidige eigenaar het voormalig financiëngebouw wellicht niet voor een habbekrats van de hand zal doen vermits hij als eigenaar nog een huurcontract heeft met de Belgische Staat die loopt tot 2027. (DLD)