Deze week is hij iedere nacht, als het laatste straatlicht is gedoofd, aan de slag “me spoense, zepe en slunse om zien Mane te doen blienken tegen zundag 10 oktober”.  We hebben het over ’t Manneke uit de Mane die zondag zijn ridders bij zijn standbeeld op de Grote Markt op bezoek krijgt.  Maar eerst wordt hét gezelschap van de West-Vlaamse humor zondagvoormiddag in CC Kruispunt verwacht voor hun jaarlijkse herfstzitting.  En daar worden, naast de inmiddels honderdste volksalmanak die bijeen gepend werd door de West-Vlaamse geestigste pennen, ook drie nieuwe ridders of jonkvrouwen voorgesteld.  Dit jaar zijn dat actrice Maaike Cafmeyer, genealoog Wim Debu en Roeselaars burgemeester Kris Declercq.

De volksalmanak voor 2022 is dus inmiddels toe aan de 100ste jubeleumeditie.  Volgens de ridderorde is dat onmiskenbare lectuur voor elke rechtgeaarde West-Vlaming.  De almanak is goed voor een vleugje cultuur, een snuifje geschiedenis en traditie, overgoten met een flinke scheut West-Vlaamse humor, deugddoend voor ’t herte en meer, aldus het berek, zeg maar het bestuur van de orde. Kunnen de aanwezigen in CC Kruispunt in primeur al enkele citaten uit deze 100ste editie horen, zij zien ook hoe de twee nieuwe ridders en de jonkvrouw met de rituele ridderslagen opgenomen worden in hun geliefde West-Vlaamse ridderorde.
Deze feestelijke herfstzitting wordt overigens voorafgegaan door een misviering in de Sint-Niklaaskerk waar de ridders, die sinds de laatste zitting in 2019 zijn overleden, herdacht worden.  Onder hen ook Diksmuides voormalige stadssecretaris, wijlen Robert Ryckewaert.  Deze misviering wordt opgeluisterd door het Sint-Niklaaskoor.
Het officieel gedeelte wordt zondagmiddag afgesloten met de traditionele familiefoto bij het standbeeld van ’t Manneke.  En of deze preus zal blinken in de zon … met dank an de spoense, de zepe en de slunse natuurlijk. (DLD)