In maart 2014 werden tijdens een boomplantdag op de GO-campus van basisschool W’IJzer aan de Grauwe Broedersstraat, een slordige 3.600 kandidaat-bomen in de grond gestopt.  Zo groeiden in de schaduw van de sporthal deze bomen tijdens de voorbije 7 jaar uit tot het Driemussenbos.  Gisteren konden de leerlingen van basisschool W’IJzer voor het eerst het bos ingaan en er meteen ook gaan ravotten.  Toch zullen de leerlingen er niet alleen spelen, het wordt ook een plaats waar ze zullen leren, net als in de klas.

Op dinsdag 20 maart 2014 mochten de leerlingen, gewapend met stevig schoeisel of laarzen en een spade of schop niet alleen 2 lindes en een notelaar planten in de omgeving van hun school aan de Grauwe Broedersstraat maar ook 3.600 jonge, voornamelijk streekeigen bosplantjes, zoals veldesdoorn, zomereik, hazelnoot, zwarte els, lijsterbes, Gelderse roos en sporkehout.  Een rijke verzameling aan boomsoorten maar wat dit Driemussenbos misschien nog meer speciaal maakt, is dat de leerlingen het zelf geplant hebben.  Basisschool W’ijzer, De Kim, het Atheneum en het Technisch Atheneum werkten voor dit project samen met het Regionaal Landschap IJzer en Polder.

Dit Driemussenbos, is volgens Charlot Van D’huynslager van de directie van basisschool W’IJzer, één van de drie locaties van de outdoor-education. De oudste kleuters en de leerlingen van het eerste en tweede leerjaar gaan er wekelijks aan de slag met leerplandoelen uit de klas. En dat zal niet zomaar spelen zijn, maar ook leren net zoals in de klas. Zo zal er in het Driemussenbos vooral aan natuur, techniek, beweging en nog veel andere domeinen gewerkt worden.
In de keuken van Jeroen Reus, een andere locatie nabij de kleuterspeelplaats, zal er dan vooral in de zelfgemaakte keukens gewerkt worden rond wiskunde. Daarnaast is er nog een derde locatie, de groeituin, waar men groenten gaat planten en  oogsten. Maar dit alles – uiteraard – met de laarzen en kledij die vuil mogen worden. “Want zeg nu zelf, wat is er leuker dan buiten te kunnen ravotten en ondertussen nog bij te leren ook “, aldus nog Charlot Van D’huynslager die bijzonder trots is op de grote bedrijvigheid op deze GO-campus.

Het Driemussenbos is immers ook de start van een veel groter MOS-project waarmee men ook de campus terug gaat aanpakken. Zo zal men er met reliëf werken, zandpartijen aanleggen en een poel voorzien waar men de fauna en flora kan opvolgen. (DLD)