In de Graanwijk worden we tegenwoordig met de regelmaat van de klok geconfronteerd met zwaar vervoer en opleggers. Dit heeft alles te maken met chauffeurs -toegegeven, hun eigen fout- die vanuit de IJzerlaan de signalisatie ter hoogte van de Paterskerk aan hun laars lappen. Eens ter hoogte van het kruispunt met de Esenweg en de Rijkswachtstraat (Colruyt) moeten ze dus rechtsaf.

Met alle gevolgen van dien. In plaats van dan door te rijden naar het rond punt nabij de sporthal, zoeken ze hun eigen weg. Nogal vaak door de eerste straat links te nemen (Graanstraat) omdat dit de indruk wekt een evenwijdig alternatief te zijn van de Esenweg. Met alle gevolgen van dien. Deze wijk is niet op dergelijk verkeer voorzien, en dagelijks zie je dan ook zware vrachtwagens manoeuvreren in de Graanstraat, de Vlaslaan en de aanpalende straten. Trottoirs en opritten lopen beschadigingen op; maar ook voor fietsers, joggers, wandelaars en spelende kinderen is dit ronduit gevaarlijk.

Is het niet mogelijk de signalisatie ter hoogte van de Paterskerk op één of andere manier zo duidelijk te maken dat men écht niet door kan? Of op zijn minst vanaf de spooroverweg? En voor de hardnekkige koppigaards ter hoogte van de Colruyt, het kruispunt met de Graanstraat en het rond punt aan de sporthal duidelijke wegbewijzering te plaatsen? Oranje omleidingspijlen?

Laten we in ieder geval hopen dat deze situatie tot geen drama’s leidt…
Lieven Onraedt (Diksmuide)