In de vrije basisschool van Vladslo testte donderdag een kleuterleidster positief op het coronavirus. In een dergelijke situatie worden kleuters allemaal hoogrisicocontacten. De kleuters zelf worden wel niet getest maar veel van de kinderen vertonen wel verkoudheidssymptomen.  En aangezien er hoogrisicocontact was met andere leerkrachten werden niet alleen de regels van de contacttracing toegepast maar werd er meteen ook op veilig gespeeld : de school werd om organisatorische redenen gesloten tot en met volgende week vrijdag . De ouders van de leerlingen in de school werden hiervan verwittigd.  En ook de Esense vrije basisschool moet een dag dicht.

Donderdag kwam er immers ook vanuit de vrije basisschool in Esen een tweede melding van een leerkracht die positief testte. De situatie wordt verder geanalyseerd in samenwerking met de diensten van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Maar intussen werd ook deze school preventief gesloten voor een dag.  De ouders werden hiervan verwittigd.

Maar er kwam ook geruststellend nieuws van het coronafront want uit de resultaten van de testen die werden uitgevoerd in de secundaire scholen in Diksmuide bleek dat er van de 1.300 testen er slechts 11 stalen positief waren. Er is één besmetting met de Britse variant vastgesteld in campus Cardijn waarvoor er momenteel een doorgedreven contacttracing gebeurt. De secundaire scholen kunnen gewoon open blijven en de lessen worden verder gezet. Er is dan ook volgens burgemeester Lies Laridon en schepen voor volksgezondheid Katleen Winne geen enkel element dat rechtvaardigt dat er nu strengere maatregelen worden genomen. (DLD)