Op de voorbije politieraad van zone Polder werd door raadslid Kurt Vanlerberghe het voorstel op tafel gelegd om een samenscholingsverbod in te voeren aan het Diksmuids station. Hij zag dit graag ingevoerd buiten de tijdsvensters van het openbaar vervoer. Als er geen bussen of treinen meer vertrekken of aankomen aan het station, dan moeten jongeren er niet rondhangen in de treintunnel, de perrons of straks ook in de fietstunnel. Hiermee wil hij alvast deels het onveiligheidsgevoel dat leeft bij bepaalde mensen, hoe subjectief ook, de kop indrukken. Maar het voorstel werd dinsdagavond niet met open armen onthaald door de politieraad.

Aanleiding voor het voorstel was de evaluatie van de grote controleactie die op 24 april werd uitgevoerd door politie Polder. Hiervoor werden niet alleen manschappen van politie Polder ingezet, ook De Lijn, Securail, de federale politie, de politiezones Westkust en Vlas met drugshonden en een dronesectie gaven present. Uiteindelijk werden volgens zonechef Johan Geeraert 254 busreizigers gecontroleerd waarvan er 5 een extra nazicht kregen nadat ze er door de drugshonden werden uitgepikt. Maar uiteindelijk waren alleen 9 zwartrijders in overtreding, de drugsverdachten hadden wellicht enkel nog sporen van recent gebruik. Maar ondanks het beperkt resultaat kregen de politiemensen toch positieve reacties van de gebruikers van het openbaar vervoer en buschauffeurs.
Maar nog volgens zonechef Geeraert is het werk hiermee niet af. Politie Polder blijft zorgen voor een verhoogd toezicht in de stationsomgevingen van Kortemark en Diksmuide, men wil het cameratoezicht uitbreiden zodat dode hoeken worden weggewerkt en er komen nog herhalingen van dergelijke acties.

Maar tijdens de voorbije politieraadzitting waren er ook kritische noten te horen. Zo werd het beperkt resultaat toegeschreven aan ondermeer het vroegtijdig uitlekken van de actie door lokale politici.

Daarnaast waren op die dag een heel pak leerlingen niet aanwezig door uitstappen die door Diksmuidse scholen waren georganiseerd. Een beter afstemmen met het programma van de scholen had dit volgens raadslid Koen Coupillie kunnen vermijden. Menig raadslid plaatste verder de voorbije actie dan ook veeleer bij de categorie politieke acties dan bij de afdeling politie acties.
Raadslid Kurt Vanlerberghe plaatste het beperkt resultaat tegenover een bende van een 30-tal jongeren die op die dag de dans wist te ontspringen. Hij vroeg dat politie Polder zich meer op deze veelal minderjarigen zou concentreren bij hun acties die niet alleen in Diksmuide, maar ook in Veurne, Koksijde en De Panne wonen. Naar het voorbeeld van politiezone Westkust vroeg hij dat zone Polder ook deze jongeren zou oppikken en meevoeren naar het politiekantoor. Het uitlezen van GSM’s of het naspeuren van sociale media zou kunnen zorgen voor meer informatie. Maar op deze laatste suggestie wenste korpschef Geeraert niet in te gaan omdat deze bende vooralsnog enkel bekend is in krantenverslagen.
Raadslid Vanlerberghe hoopt alvast op een steviger signaal dat deze overlastproblematieken aanpakt. Anders dreigen voor hem nog meer herhalingen van gitzwarte zondagen als de voorbije toen het Vlaams Belang meer dan 27% van de Diksmuidelingen kon bekoren. (DLD)