Johan Desender, ook gemeenteraadslid in Diksmuide, roept als voorzitter van de Diksmuidse afdeling van het Vlaams Belang via haar Facebookpagina op, om vrijdagmorgen 22 november een korte protestactie te voeren met flyers aan ’t Saam Campus Cardijn, het vroegere VTI in de Cardijnlaan (foto archief) in Diksmuide. Hiermee wil men protesteren tegen een verplicht schoolbezoek voor de leerlingen van deze school aan een moskee te Mechelen.  Hij roept hiervoor ouders en Diksmuidelingen op deze actie, die start om 8 uur ’s morgens, te ondersteunen.  VB-parlementslid Dries Van Langenhove laat in een reactie via twitter weten dat men met deze schooluitstap de Diksmuidse leerlingen ook opzadelt met een flinke dosis zelfhaat door ze voorafgaandelijk ook een bezoek te laten brengen aan het Fort van Breendonk.


Een opmerkelijke actie van Vlaams Belang, temeer deze schooluitstap niet voor het eerst wordt georganiseerd.  Overigens is het een jarenlange traditie aan de Cardijnlaan om de leerlingen kennis te laten maken met alle facetten van de maatschappij.  En dat gebeurt ondermeer met schooluitstappen.   ’t Saam-directeur Bart Laleman was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.  Diksmuids burgemeester Lies Laridon had bij het online gaan nog geen weet van enige aanvraag voor deze protestactie. Wel zal ze woensdagmorgen hierrond overleg plegen met politiezone Polder.
Of deze actie van de Diksmuidse Vlaams Belang-afdeling ook gevolgen zal hebben voor haar politieke positie in Diksmuide, is ook nog de vraag.  Tot dusver was er tussen stadsbestuur en VB-raadslid Desender sprake van wederzijds begrip tijdens de raadszittingen van de Diksmuidse gemeenteraad. (DLD)