Een villa die een unieke woning wordt, dan hebben we het over een nieuw project in Diksmuide voor mensen met een beperking.  Aan de Grauwe Broedersstraat, naast de GO-sporthalle en het Atheneumpad waar zich vroeger de boerderij van Daniel Vandenberghe bevond, wil de VZW VillaVip uit Kortrijk een woning (afbeelding) bouwen waar 10 mensen met een beperking kunnen wonen, samen met een inwonend koppel.  De bouwwerken zullen nog dit jaar starten zodat de opening in 2020 kan doorgaan. Momenteel zoekt men nog een enthousiast zorgkoppel dat een warme thuis wil gaan maken van deze woning. Daarvoor is er een infomoment op maandag 27 mei om 18u in het Atheneum (Grauwe Broedersstraat 73). Inschrijven kan via info@villavip.be.

VillaVip is een relatief nieuwe organisatie die personen met een beperking een kleinschalige warme thuis wil bieden. In hun woningen wil men het op de eerste plaats gewoon gezellig maken. Voor de bewoners is het hun eigen stek waar ze tot rust kunnen komen in een veilige, vertrouwde en knusse omgeving. Hun dagelijks leven verloopt er verder uiterst gewoon, huiselijk en ongedwongen. In deze VillaVip-huizen wonen acht tot tien volwassen personen met een mentale en/of meervoudige beperking, waarvan de meeste nood hebben aan continue ondersteuning. Iedere bewoner kan zijn eigen talenten uitbouwen en krijgt ondersteuning op maat van zijn eigen zorgbehoefte. Samen met het inwonend zorgkoppel vormen de bewoners een hechte groep. Dankzij de persoonlijke aandacht en liefde van de zorgkoppels gaan bewoners er zich heel snel thuis voelen. Men zet er verder ook de deur open voor familie en vrienden. Het zorgkoppel staat ook zeer dicht bij deze familieleden van de bewoners, waardoor een open en directe communicatie gemakkelijk is. Op die manier kunnen ouders of familie van heel dichtbij betrokken worden bij de zorg en ondersteuning.
Wat volgens Charlotte Spriet van VillaVip hun woningen zo uniek maakt, is dat het gewone gezinsleven zoveel mogelijk benaderd wordt. Elke bewoner leeft er volgens zijn eigen interesses en passies. Er wordt dan ook veel tijd gestoken in het organiseren van een zinvolle daginvulling. Het zorgkoppel gaat hiervoor actief aan de slag met elke individuele bewoner, volgens zijn eigen mogelijkheden en interesses. Het inwonend zorgkoppel, dat deze woning leidt, is verantwoordelijk voor de organisatie en het verstrekken van persoonlijke zorg en ondersteuning. Een klein team van vaste medewerkers ondersteunt hen verder bij de dagelijkse werking van de woning.

VillaVip heeft momenteel reeds 3 dergelijke actieve woningen in Herzele, Bredene en Wondelgem. Tegen de zomer openen nog twee nieuwe woningen in Wevelgem en Brugge. Hun doelstelling is om woningen te voorzien verspreid over heel Vlaanderen, gezien de grote vraag naar een warme thuis voor personen met een beperking. Naast de woning in Diksmuide, zijn er ook concrete plannen in Zele en Berlaar.

Meer info : klik hier. (DLD)