Op verzoek van politiezone Polder zal Diksmuide extra camera’s in de omgeving van het station en het stadspark plaatsen. Hiermee wil volgens burgemeester Lies Laridon (CD&V) de stad het welzijn, de veiligheid en het leefcomfort van de Diksmuidelingen verhogen. Toch blijven er volgens raadslid Kurt Vanlerberghe (Vooruit) nog altijd twee blinde vlekken : de bestaande voetgangerstunnel en de fietstunnel die in aanbouw is (foto). Nochtans zal het gebruik van de vernieuwde centrumparking aan de overzijde van de sporen afhankelijk zijn van het veiligheidsgevoel in deze tunnels.

Op vandaag hangen er al camera’s in de stationsomgeving.  Deze zijn er gekomen bij de heraanleg van de Bortierlaan en het Burggraaf Frederickplein, zeg maar het busstation.  Maar nu vraagt men vanuit zone Polder bijkomende camera’s want de huidige volstaan volgens de korpschef niet.  Op vandaag blijven immers de fietsstallingen kwetsbaar, er worden vaak fietsen gestolen.  Daarnaast blijft, ondanks de opwaardering van de buurt, het onveiligheidsgevoel er nog steeds tastbaar.  De politie moet er regelmatig tussen komen bij incidenten tussen scholieren, reizigers, voorbijgangers, …  Burgemeester Lies Laridon vroeg hiervoor de princpiële goedkeuring aan de Diksmuidse gemeenteraad.  Naar aanleiding van de plaatsing van de acht camera’s in de Wilgendijk die niet werden goedgekeurd door de gemeenteraad, had ze het engagement aangegaan alle nieuwe camera’s voor te leggen aan de Diksmuidse raadsleden.

Beter laat dan nooit, moet Vooruit-raadslid Kurt Vanlerberghe gedacht hebben want volgens hem zijn er al jaren aanhoudende klachten over de overlast in de stationsbuurt en in het stadspark. Toch komt de beslissing voor de plaatsing van de extra camera’s er pas enkele weken voor de gemeenteraadsverkiezingen.
Maar kon het raadslid zich dus vinden in de plaatsing van camera’s in de stationsomgeving maar ook op de Grote Markt of bij glascontainers of tegen het sluikstorten, zeg maar op plaatsen waar ze nuttig zijn, toch wil hij nog steeds geen verdere uitrol van publieke bewakingscamera’s in het ander publiek domein als de Wilgendijk.
Kurt Vanlerberghe betreurde dan ook dat Diksmuide de 25.000 euro, die ze in 2021 uitgaf aan 8 camera’s in de Wilgendijk voor de zogenaamde crowd-control toen niet gebruikte voor camera’s die konden zorgen voor meer veiligheid in de stationsomgeving. (DLD)