Voor haar inmiddels 44ste 14-18 wandeling trekt Ruimte Diksmuide op zondag 17 november voor het derde jaar op rij naar het, tijdens de eerste wereldoorlog, door de Duitsers bezette gebied.  Na Staden (2017) en Vijfwegen (2018) keert men dit jaar, met gids Godfried Vandenberghe, terug naar Westrozebeke dat op 30 september 1918, na twee dagen van harde strijd wordt bevrijd.  Maar daarbij kreeg het dorp het flink te verduren. Dat is amper 2 dagen nadat op 28 september een einde was gekomen aan de stellingenoorlog en het eindoffensief was begonnen.  Na de bevrijding kon ook Westrozebeke beginnen aan haar wederopbouw.
Meerdere gedenktekens verwijzen in het dorp naar de eerste wereldoorlog maar ook naar de historische slag bij Westrozebeke in 1382.  Een vergelijking trekken tussen ondermeer beider oorlogsapparaat lijkt er wel op zijn plaats.  En de schrijvers Gilbert Coghe en Willy Spillebeen, twee geboren Westrozebekenaren, zijn hiervoor de ideale inspiratiebron.
De afstand van deze Ruimtewandeling bedraagt een 5-tal kilometer.  Men vertrekt met auto’s om 13.30 uur aan het station in de Bortierlaan om rond 14 uur voor de inleiding te verzamelen in de Willy Spillebeenzaal in het voormalig gemeentehuis op het Juul Dewindeplein in Westrozebeke.  De bijdrage bedraagt 2 euro per persoon met een maximum van 5 euro per gezin.  Enige verdere verplichting als lidgeld is niet nodig om deel te nemen aan een Ruimte-wandeling.  Verder is er voor 1 euro ook nog documentatie beschikbaar. Info bij Jef Dumoulin (T 051/500.866 en E ruimte.diksmuide@proximus.be). (DLD)