De Diksmuidse kunstenares Rogette Jonckiere, die haar atelier heeft aan de Esenweg 83a, exposeert naar aanleiding van haar 70ste verjaardag met haar werken van 1 tot 16 oktober, zij het noodgedwongen in de Nieuwpoortse stadshalle omdat een passende locatie in Diksmuide niet beschikbaar was.  Zowel haar schilderijen als haar keramische sculpturen zullen er te zien zijn.  Bij deze gelegenheid wordt ook een kunstwerk bij opbod verkocht.  Daarvan gaat de opbrengst integraal naar het goede doel : Palliatieve thuiszorg van Diksmuide-Westhoek.  Meteen de link naar haar overleden echtgenoot André Verbrigghe.  Rogette kon haar man tijdens zijn laatste levensmaanden thuis houden, mede dankzij veel vrienden en kennissen, maar ook dankzij deze dienst.  Was haar man tijdens zijn leven een steunpilaar voor Rogettes creatieve loopbaan, nadien werd hij zowaar een inspiratiebron.   De Diksmuidse kunstenares hoopt dan ook op een grote belangstelling te kunnen rekenen bij de veiling van haar werk.

Kunstenares Rogette Jonckiere voorstellen aan een Diksmuids publiek hoeft nog amper., Ze werd geboren in Poperinge, behaalde het diploma van regentes plastische kunsten en woont sinds 1975 in Diksmuide .  In de tachtiger jaren kwam ze in contact met wijlen Vic Buys, de Kempense kunstenaar die toen in Diksmuide woonde na een jarenlang verblijf in Argentinië.  Onder zijn invloed maakte ze pentekeningen en schilderijen.  Ook tekenen kwam erbij.  Maar vooral haar horizonten kwamen ruimer.  De naam Rogette Jonckiere kwam meer en meer voor op de affiches van tentoonstellingen in en buiten West-Vlaanderen, maar ook in de omringende landen.  Her en der behaalde ze prijzen.  Maar uiteindelijk bleef de rode draad in haar kunstenaarsbestaan haar man André Verbrigghe.  Een draad die lichamelijk werd doorgeknipt in 2008 toen haar echtgenoot stierf.  Toch bleef hij verder leven in het werk van Rogette, hij bleef en blijft haar inspiratiebron.   Zo was er in 2008 nog de tentoonstelling “Emoties” als een hommage aan haar overleden echtgenoot.

Voor kunstcriticus Hugo Brutin, die reeds verschillende publicaties over hedendaagse kunstenaars op zijn naam heeft, is het werk van Rogette Jonckiere een begenadigde zoektocht naar beeldende zelfkennis, naar verwoording van wat drang was en bevragen, verkennen.  Er zit voor hem dualisme in haar werk, ze creëert en mediteert tegelijkertijd, ze toont en verbergt.
Rogette Jonckiere zelf omschrijft haar werk zelf als abstracte figuratie in aardkleuren die haar voorkeur krijgen, met blauwe tinten.  De jongste jaren zijn wel opmerkelijk herkenbare figuren geslopen in deze abstracte omgeving.
Intussen zorgt reuma er wel voor dat ze nog slechts enkele werken per jaar kan schilderen waar dit voorheen er 10 tot 20 per jaar waren.  Toch blijft alles wat haar omringt haar op vandaag nog steeds inspireren voor nieuw werk.  Zo werkte ze ook al rond vluchtelingen.  En krijgen vaak haar schilderijen de meeste aandacht, ook de keramische sculpturen zijn belangrijk.  Het slaan, kneden en rollen van de ruwe klei laat voor haar een speciale band ontstaan tussen het voelen en het creëren.  Daarenboven blijft elke sculptuur een verrassing bij het openen van de oven.  Meteen is het ook een uitdaging om ermee verder te gaan.

Naar aanleiding van haar 70ste verjaardag wordt het werk “In gedachten” (foto) per opbod verkocht.  Het werk symboliseert voor Rogette het even stilstaan bij bepaalde gebeurtenissen tijdens haar leven, het voor de geest roepen van leuke of minder leuke herinneringen.  De instelprijs is 600 euro en bieders kunnen deze prijs telkens verhogen met 20 euro.  Het bieden kan op de dag van de vernissage van de tentoonstelling in NIeuwpoort (2 oktober), per mail (rogette.jonckiere@gmail.com) of telefonisch (0496/613.499).  Het bieden kan tot uiterlijk de laatste dag van de tentoonstelling op 16 oktober om 18 uur.  De volledige opbrengt gaat dus naar Palliatieve Thuiszorg.

De tentoonstelling in zaal Geeraert van de Nieuwpoortse stadshalle gaat door van 1 tot 16 oktober, iedere dag van 14 u tot 18.30 u.  Deze kadert ook binnen de 13de editie van Buren bij Kunstenaars.  Op  vrijdag 7 en 14 oktober en zaterdag 15 en zondag 16 oktober is dat van 10 u tot 12 u en van 14 u tot 18.30 u.  De vernissage is op zaterdag 2 oktober om 15 uur met als sprekers Diksmuids cultuurschepen Karline Ramboer en Jef Vromant, auteur en beeldend kunstenaar.  (DLD)

Foto : Nadine Descamps van Palliatieve Thuiszorg (links) en kunstenares Rogette Jonckiere bij het te veilen werk ‘In gedachten’.