Er zijn plannen om van de Weddingstraat, een doodlopende zijstraat van de Wilgendijk in het centrum van Diksmuide, een tuinstraat te maken. Hiervoor zou deze straat moeten onthard worden zodat ze kan meegenomen worden in de groenzone van het aanpalend nieuwbouwproject op de terreinen van het voormalig karmelietessenklooster. Dat raakte bekend op de jongste gemeenteraad in de marge van de beslissing die Diksmuide moest nemen over een voetgangers- en fietspad voor dit woonproject. Opmerkelijk, dit kreeg geen groen licht van de volledige Actie!-fractie, die ook in de bestuursmeerderheid zit. Zij onthield zich, Vlaams Belang stemde tegen, alleen de 10 Team8600-raadsleden stemden voor.

Het was Vlaams Belang-raadslid Geert Mabesoone die vragen had bij het voetgangers- en fietserspad dat het nieuw woonproject zou ontsluiten via het Alleyepad langs de Handzamevaart. Dat zou zich volgens het raadslid vertalen in twee zwevende trappen naar het bestaande pad. Voor hem onbegrijpelijk omdat op deze trappen fietsers niet gewenst zijn. Daarenboven blijven ook senioren en mensen met een bewegingsbeperking als voetganger voor Mabesoone in de kou staan. Verder komt er ook geen verbinding met de ernaast gelegen en reeds gerealiseerde residentie Alleye. Nog volgens het VB-raadslid beantwoordt dit plan bijgevolg niet aan het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voor het centrum. Eerdere plannen werden hierrond trouwens reeds voorgelegd aan de gemeenteraad en hiervoor betwist tijdens de vorige bestuursperiode. Omdat het gewijzigd voorstel geen fundamentele wijzigingen had die tegemoet kwam aan de argumenten van de toenmalige oppositie van N-VA en Vooruit, was het uitkijken hoe zij nu zouden stemmen als lid van de nieuwe meerderheid. Zij zouden zich nu, samen met haar Idee-Diksmuide-kartelpartners onthouden en namen hierdoor afstand van de huidige bestuursmeerderheid.
Tenslotte vroeg VB-raadslid Mabesoone nog naar het statuut van het Alleyepad. Vormt deze goedkeuring een precedent zodat het Alleyepad een openbare weg wordt waarbij ook andere buurtbewoners toegang kunnen krijgen tot hun eigendom via dit pad, zo vroeg hij nog.

Over de tuinstraat zelf zal later moeten beslist worden tijdens een aparte stemming. Een tuinstraat is volgens de Vlaamse Overheid een straat die verblauwt door waterelementen, vergroent met groenvoorzieningen, bewoners verbindt door het creëren van ontmoetingsplekken en sociale interactiemogelijkheden en duurzame verplaatsingen mogelijk maakt. Maar gezien de beperkte lengte enerzijds en het kleine aantal bewoners anderzijds, zal de tuinstraat, indien deze er komt, zich wellicht beperken tot de verblauwing en de vergroening.
Tenslotte bleek op de zitting dat er tegen woonproject zelf ook bezwaarschriften waren ingediend. Maar omdat dit behoort tot de bevoegdheid van het schepencollege, werd dit niet meegenomen in het debat. Nochtans een voor het geschiedkundig Diksmuide niet onbelangrijke site als wederopbouwerfgoed. De recent overleden Godfried Vandenberghe gaf er dan ook, in zijn goed gedocumenteerde architectectuurwandeling ruimschoots aandacht aan.
Zo is het hoekhuis aan de Weddingstraat als conciërgewoning het enig restant van het na de eerste wereldoorlog wederopgebouwde karmelietessenklooster dat in 1940 opnieuw beschadigd werd bij Duitse bombardementen. Halfweg de 20ste eeuw heeft de nieuwe eigenaar het gehavende slotklooster laten slopen voor een reeks garageboxen. De overblijvende conciërgewoning is het laatste restant van het ooit illustere slotklooster uit 1904. (DLD)