Tijdens de gemeenteraad van begin juli vroeg Diksmuideling Andy Vermaut (foto) aan het stadsbestuur om tekst en uitleg te vragen aan gasbedrijf Fluxys over haar uitzonderlijke winsten die ze boekt door via haar LNG-terminal in Zeebrugge Russisch gas te bezorgen aan landen in Azië, Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. Burgemeester Lies Laridon stuurde Vermauts vraag door naar Fluxys maar een antwoord kwam er niet. Intussen blijft volgens Andy Vermaut Fluxys wel lustig verder Russisch gas ontvangen in Zeebrugge. Hierdoor krijgen de aandeelhouders, waaronder ook Diksmuide en de meerderheid van de Belgische gemeenten via hun participaties in intercommunales, een hoger dividend. Maar volgens Andy Vermaut blijft Fluxys hiermee niet alleen de kas van steden en gemeenten maar ook van de Russische oorlogsmachine spijzen.

Volgens de Diksmuidse vredesactivist blijft Fluxys via het contract dat ze ter waarde van 1 miljard euro heeft met Yamal LNG voor de op- en overslag van Russisch gas, tankers met Russisch LNG-gas ontvangen in Zeebrugge, tot 170 schepen per jaar. Gas dat op weg is naar niet-Europese landen en bijgevolg niet wordt gebruikt voor de Belgische markt. Hij vindt het alvast vreemd dat de gemeentelijke vertegenwoordigers hierrond geen informatie krijgen van Fluxys. Nochtans zorgt het voornoemd contract met Yamal LNG voor 10 procent van de inkomsten van Fluxys, zo vervolgt Andy Vermaut. Hierdoor komt er om de paar dagen een tanker met vloeibaar gas aan in Zeebrugge, een frequentie die sinds het begin van de oorlog met Oekraïne niet veranderd is. Zo behandelen de Zeebrugse Fluxys-terminals tot 10 % van het Russisch LNG-aardgas waardoor België een essentieel onderdeel blijft van de Russische economie. Het Verenigd Koninkrijk daarentegen heeft wel de invoer van LNG-gas uit Rusland verboden.

Nog volgens Vermaut moet Fluxys in het kader van dit contract een vijfde opslagtank bouwen voor Russisch gas bestemd voor Latijns-Amerikaanse en Aziatische landen. Nochtans zou deze extra opslagcapaciteit ook kunnen gebruikt worden als Europese reserve waarmee de gasprijzen minder explosief zouden kunnen zijn. Maar volgens de Diksmuideling wil Fluxys van dit alternatief niet weten terwijl ze toch als intercommunale op de eerste plaats aan de Belgische en de Europese markt zou moeten denken. Blijkbaar is voor Fluxys de winst belangrijker dan de ethische principes. Maar hierdoor spijst ze ook de oorlogskas van Rusland voor haar strijd in Oekraïne, aldus nog Andy Vermaut.
Diksmuids burgemeester Lies Laridon laat ons weten dat de brief met vragen van Andy Vermaut aan Fluxys, zij het met enige vertraging door de verlofperiode, eind juli werd verstuurd aan het gasbedrijf. Maar tot dusver heeft Diksmuide nog steeds geen antwoord ontvangen van Fluxys. (DLD)