Bij de start van het schooljaar 1972-1973 startte de toenmalige directeur Jozef Debusschere in de Diksmuidse muziekschool Clemens non Papa de richting slagwerk.  Straks op 15 juli, bijna 50 jaar later, mag de huidige generatie slagwerkers van de Diksmuidse academie Kadens, de opvolger van de muziekschool, deelnemen aan het Wereld Muziek Concours in het Nederlandse Kerkrade.  Dit muziekfestival is een begrip in de internationale muziekwereld en ontvangt zo’n 300.000 bezoekers en zo’n 20.000 muzikanten.  En bij hen, Supercussion, het slagwerkensemble van de Diksmuidse academie.  Volgens dirigente en leerkracht slagwerk Astrid Lecluyse gaat Supercussion voor de overwinning.  Toch blijven de Diksmuidse muzikanten ook realistisch en focussen ze op zichzelf en niet op de andere ensembles.  De Diksmuidse slagwerkers nemen dan ook vooral voor het plezier deel, ze willen met volle teugen genieten van het avontuur in Kerkrade.

Supercussion is een groep slagwerkers die reeds lang samen speelt.  De groepsnaam is een samenstelling van ‘super’ en ‘percussion’, zeg maar slagwerk.  Maar Supercussion is volgens de leden zelf meer dan de som van de deelnemers, als ze spelen ontstaat immers een energie die veel sterker is dan hun individuele kracht.  De sfeer in de groep is dan ook super, zo zeggen de leden zelf.: ze gaan voor elkaar door het vuur. En na de toonmomenten is het ook de gewoonte om nog iets samen te eten en te drinken.
Hun ticket voor Kerkrade wonnen ze tijdens de finale voor concert-percussie-ensembles van Vlamo, de Vlaamse amateurorganisatie.  Toen reeds was er sprake van een superstunt, een uitzonderlijke prestatie die acht jongeren tussen de 12 en 18 jaar neerzetten.  Als enige deelnemer uit het Deeltijds Kunstonderwijs wisten ze zowaar met 93,73% als enige groep meer dan 90% te behalen.  Met dit resultaat mogen ze dan ook straks terecht Vlamo-ambassadeur zijn in Kerkrade.

Voor haar deelname in Kerkrade heeft de groep gekozen voor een heel divers en uitdagend programma.  De Diksmuidse slagwerkers willen heel stevig beginnen, daarna wat zakken om in de finale dan helemaal te ontploffen.  Dan willen ze de kracht van de groep tonen.  Maar is Supercussion op de eerste plaats een slagwerkensemble, toch zal haar programma in Kerkrade meer dan slagwerk zijn door de groep uit te breiden met stem en gitaar.  De jongeren zijn er intussen klaar voor en kijken dus uit naar 15 juli.  Een echt plan voor dat optreden hebben ze niet maar ze zullen wel hun aaibaarheidsfactor en hun enthousiasme uitspelen. Ze zullen het beste van zichzelf geven, zodat ze tevreden kunnen terugblikken op dit avontuur. Voor Supercussion is dat het allerbelangrijkste. En na afloop?  Een feestje bouwen in Nederland, zo klinkt het uit één mond. Meteen kunnen ze dan ook toosten op een halve eeuw slagwerk in Diksmuides academie. (DLD)