De stadscollectie van de verhalenkelder in het Diksmuids stadhuis is een 10-delig koffieservies rijker.  Het dateert uit de periode 1900-1914 en werd oorspronkelijk gemaakt voor de Diksmuidse Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan.  De familie Ryon uit Proven had het koffieservies gedurende een eeuw in haar bezit nadat een Diksmuidse familie, op de vlucht voor het oorlogsgeweld, het er 100 jaar terug in bewaring had gegeven. Na 100 jaar is “Metjes kaffieservies” nu terug thuis in Diksmuide.

Een tot op vandaag onbekende Diksmuidse familie, op de vlucht voor het oorlogsgeweld richting Frankrijk, gaf het in 1914 in bewaring aan de grootouders van Rik Ryon.  Daar kreeg het een plaats in een kast op de hoeve van Gaston Mahieu en Irma Dequeker in Roesbrugge waar het familiaal werd gekoesterd.   Via hun dochter kwam het bij kleinzoon Rik terecht die niet wilde dat het servies opnieuw gedurende een generatie in een kast zou verdwijnen.  Hij wilde dat dit koffieservies terug zou keren naar de plaats waar het een eeuw geleden vandaan kwam.  De Diksmuidelingen zijn het servies ook na de oorlog nooit meer komen ophalen.
Het servies is vervaardigd uit wit porselein en bestaat uit zeven kopjes met onderbordjes, een koffie- en melkkan en een suikerpot. Zowel de kopjes, de koffie- en suikerpot als de melkkan dragen een gouden versiering van bloemmotieven en het opschrift ‘Sebastiaen – Dixmude’.  “Het servies draagt geen merktekens van de vervaardiger, waardoor we niet kunnen achterhalen wie het maakte. Wel staat vast dat dit koffieservies werd gemaakt in opdracht voor de Diksmuidse Koninklijke Handbooggilde Sint-Sebastiaan. Het was toen gebruikelijk dat koffieserviezen onder andere als huwelijkscadeau werden gegeven. Een mooie en traditionele attentie van de handbooggilde aan één van haar leden in het begin van de 20e eeuw. ‘, zo laat stadsarchivaris Chris Vandewalle ons nog weten.  En hij vervolgt : “Schuttersgilden hadden een traditie om porseleinen prijsborden te laten maken die men gebruikte als een herinnering of een trofee na een schieting. Het stadsarchief heeft al enkele prijsborden uit de periode 1920-1970 in haar collectie. Daarnaast werden ook serviezen gegeven bij één of andere gelegenheid. Dit koffieservies is hiervan een voorbeeld. Dit is dan ook een uniek vooroorlogs erfgoed met een verhaal dat we moeten koesteren.”  Volgens schepen Katleen Winne maakt het servies in de verhalenkelder van het stadshuis de link tussen het heden en het vooroorlogs verleden op een menselijke wijze tastbaar.
Wie het ‘Metjes servies’ met eigen ogen wil komen bewonderen is welkom in de Verhalenkelder van het stadhuis. Deze unieke schenking werd ingepast in de tentoonstelling over de Wederopbouw van Diksmuide. De kelder is te bereiken via de dienst toerisme, elke dag van 9.30 uur tot 17 uur. (DLD)