Donderdagavond 30 april, aan de vooravond van 1 mei, is er in heel Vlaanderen het project ‘Lokale Helden’ dat maar één doel voor ogen heeft: zwijgende TV’s, ongewoon lege huiskamers en uitzonderlijk veel volk op straat.  En dat volk moet op pad zijn voor een muzikale degustatie van lokaal gekweekt talent.  In Diksmuide gaan deze optredens door tussen 19 uur en 23 uur op diverse podia in en om het begijnhof.  Men kan er gratis gaan luisteren naar energieke rock-pop-songs, Brittpoprock, kleinkunst, Nederlandstalige covers en profane liederen.  Muziekclub 4AD, CC Kruispunt en de stedelijke jeugddienst staan in voor de organisatie.

Muziekclub 4AD serveert het beste uit hun repetitiebunkers in de loods van de Papegaai in de Begijnhofstraat (foto).  Ygor (om 19 uur), Fitzgerald (om 20.15 uur) en Supersonic (om 21.30 uur) zijn de lokale helden die het publiek hun vruchten van de vele uren repeteren presenteren.  Meer info over deze groepen op www.4ad.be.
Op het binnenplein van het begijnhof en in de kapel zijn er dan weer open klassen van de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord.  Verder zijn er concerten door de vioolklas van Harold Debusschere en de sax- en ensembleklas van Rik Vaneyghen op het podium van de begjnhofkapel (van 19 uur tot 19.45 uur).  Aansluitend komt het Sint-Niklaaskoor dan weer verrassen met hun hemelse zangstemmen van 20 uur tot 20.30 uur.  Is dit een kerkkoor die heel wat liturgische liederen in haar repertoire heeft, toch brengen zij ook profane liederen onder leiding van Katrien Debevere.

Van 20.45 uur tot 21.15 uur staat Johan Willaert & Dave op het podium van het binnenplein van het begijnhof.  Deze Diksmuideling schreef in 1965 zijn eerste liedjes en richtte vervolgens in 1970 het kleinkunstduo Sound of Love op.  Johan Willaert staakte gedurende enkele jaren zijn muzikale activiteiten maar het muziekbloed kruipt nog altijd waar het niet gaan kan en vorig jaar sprak hij af met Dave om af en toe eens samen te komen en wat muziek te maken, gewoon voor hun plezier.  Donderdagavond staan ze voor de eerste keer samen op een podium met eigen Nederlandstalige kleinkunst en liefdesliedjes, geschreven door Johan Willaert.

Van 21.30 uur tot 22 uur kan men tenslotte luisteren naar het duo Wally en Anneke Bo.  Deze laatste maakte in de jaren 60 en 70 als zangeres van het dansorkest Will Anra Sextet menig balzaal en feesttent onveilig.  Nu vormt ze met gitarist en zanger Wally het duo Wally en Anneke Bo.  Zij brengen voornamelijk Nederlandstalige covers van de jaren ’60 tot heden.  (DLD)