Horeca-zaken met een terras konden de voorbije weken al een beetje warm draaien.  Maar vanaf morgen gaan alle zaken, ook zij zonder een terras, terug open na een sluiting van bijna 8 maanden.  Onder hen bistro Père et Mère op de Grote Markt.  Toch was voor chef Jelle Devisch de lockdown niet helemaal een verloren tijd.  Hij had niet alleen een vrij goed draaiende take-away, hij maakte ook van de nood een deugd en begon wat te herbronnen.  Hij ging lokaal zoeken naar meerwaarden voor zijn bistro zodat zijn Père et Mère straks nog meer een ambassadeur wordt voor lokale producten.  En ook de inrichting van zijn bistro zelf zal onder invloed van de pandemie een wijziging ondergaan.

Zijn seizoensmenu’s zullen straks nog meer lokaal smaken.  Vonden voor de corona-periode al lokale producten, waaronder het Keiems Bloempje, hun weg naar de keuken van Père et Mère, voor zijn varkensvlees gaat hij voortaan langs bij Bart Syryn van De Heerlijkheid.  En niet alleen voor de keuken zet Jelle meer in op de Korte Keten, ook voor zijn wijnkelder.   Als ambassadeur voor Vintage Heuvelland zet hij op zijn herwerkte wijnkaart ook volop in op de producten van Entre Deux Monts, D’Hellekapelle en de Monteberg van de wijnboeren uit het Heuvelland.  Er komt volgens Jelle steeds meer waardering voor hun vakmanschap en hij wil deze wijnboeren dan ook steunen.
Maar ook zijn restaurant zelf krijgt een herschikking.  Er werden de voorbije maanden niet alleen enkele kleine herstellingen uitgevoerd, met de opgedane ervaringen tijdens de korte zomerse periode waarin zijn bistro eventjes terug open mocht zijn, zij het met minder plaatsen, leerde hij wel zijn zaak met een kleinere bezetting kennen.  Dat gaf niet alleen zijn klanten meer comfort tijdens hun restaurantbezoek, ook voor zijn zaalpersoneel en in de keuken zorgt dit voor een betere organisatie.  Vandaar dat Jelle in zijn Père et Mère verder nog slechts een 40-tal gasten zal ontvangen.
Het team van Père et Mère, dat nagenoeg ongewijzigd is gebleven en waarin ook Frans Saint-Germain een vaste waarde blijft, staat morgen opnieuw klaar om hun gasten volledig coronaproof te ontvangen. De take-away-periode die er wel voor zorgde dat de vuren in de keuken niet helemaal uitdoofden, is hopelijk dan toch definitief voorbij.  De reservaties lopen al vlot binnen, de Diksmuidse lekkerbekken snakken er volgens Jelle duidelijk naar opnieuw hun voetjes onder de restauranttafels te mogen schuiven.   En zelf kijkt hij ook al enkele maanden verder wanneer zijn vriendin Magali, die straks afstudeert aan de Hotelschool van Koksijde, het team komt vervoegen.

Meer info vindt men op de website die overigens binnenkort ook al wordt vernieuwd : www.pere-et-mere.be (DLD)