Het Kortemarks bedrijf Decleir Houtconstructies neemt het grootste deel van de bouw van het nieuw zonaal politiekantoor voor haar rekening. Het nieuw onderkomen voor de 100 medewerkers van zone Polder is immers een houtmassiefbouw. In amper 2,5 maanden staat het twee verdiepingen hoog gebouw overeind. Tijd om de symbolische meiboom te plaatsen. Maar het werk is uiteraard nog niet af, de oplevering van het gebouw is voorzien in het eerste kwartaal van 2025, de ingebruikname voor de zomer van 2025. Het gebouw kost 9 miljoen euro, het hele project met de aankoop en de sloop van het oud financiegebouw 11,5 miljoen euro.
Voor de bouw van dit houtmassief kantoor koos de hoofdaannemer voor het bedrijf Decleir Houtconstructies uit Kortemark, een gemeente die ook behoort tot zone Polder. Dit bedrijf groeide van een schrijnwerkerij uit tot een specialist in houtskeltbouw dat duurzaam en circulair is. Met het zonaal politiekantoor van zone Polder heeft ze nu een mooi project aan haar spreekwoordelijke achterdeur. Met een vloeroppervlakte van zowat 2.700 m² is dit één van de mooie projecten waarvoor ze tekent. In Diksmuide werkte ze met de massieve houtsoort vuren, Europees naaldhout. Daarvan werd er een slordige 800 m³ in het gebouw verwerkt. Naast het skelet zelf, worden naast de buiten- en binnenwanden ook de vloeren in hout uitgewerkt. Maar tussen de verdiepingen werd hierin ook zand en isolatie ingewerkt. En ook al is het hele gebouw opgetrokken in hout, toch heeft ze nog een brandweerstand van meer dan een uur.
Het politiekantoor krijgt op het gelijkvloers een onthaal, de verhoorlokalen, het arrestantencomplex en de opslag. Overigens zijn de vier individuele cellen en groepscel zowat de enige plaatsen die zullen uitgewerkt worden in metselwerk, naast de fundamenten. De twee verdiepingen doen dan weer dienst als kantoren. Tenslotte is er nog een dakterras voorzien waar de medewerkers kunnen verpozen. In het nieuw politiekantoor krijgen straks alle zonale diensten onderdak. Deze zijn op vandaag nog verspreid over 6 verschillende locaties. Wel blijven de wijkkantoren in Kortemark, Houthulst en Koekelare behouden.
Voor de financiering van haar nieuw kantoor maakt zone Polder gebruik van haar spaarboekje enerzijds en anderzijds van een lening. Ze verwacht hiervoor 3,5 miljoen euro te moeten lenen. Diksmuide betaalt 40% van de kosten van zone Polder. DLD)
Foto : zonechef Johan Geeraert en poltieraadvoorzitter Lies Laridon werden omhoog gehesen om op het hoogste punt van het gebouw de meiboom te plaatsen.