Eric-Seurynck_boekMet zijn tweede boek “De eerste wereldoorlog in de regio Diksmuide” heeft Diksmuideling Eric Seurynck een bundeling gemaakt van de vele Diksmuidse WO I-verhalen.  Het bijna 300 bladzijden dik boek dat een oplage krijgt van 1.000 exemplaren geeft een overzicht van het leven voor het uitbreken van de oorlog, de eerste oorlogsdagen, de onderwaterzetting maar ook de moorden op de burgers.  Daarnaast worden ook de verschillende veldslagen belicht, het leven van de soldaten, …  Tenslotte komt ook de wederopbouw nog aan bod.  Hij hoopt hiermee niet alleen de Diksmuidelingen te kunnen bekoren maar ook de toerist zal volgens Eric Seurynck dit boek kunnen gebruiken als gids bij het bezoek aan de regio met zijn vele oorlogssites.  Het boek is te koop aan de voorverkoopprijs van 20 Euro op de boerenmarkt van zaterdag 8 maart tussen 14 u en 16 u en op de wekelijkse maandagmarkt van 10 maart tussen 10 u en 12 u, telkens voor de toeristische dienst op de Grote Markt.  Achteraf zal het ook te koop zijn in de diverse Diksmuidse dorpen en in Standaard Boekhandel in het centrum.

Voor de auteur worden hiermee voor het eerst de Diksmuidse WO I-verhalen gebundeld.  Naast de gekende steken daar ook heel wat “vergeten” verhalen tussen.  Zo worden de slagen beschreven waarbij de Belgen de minoterie (nu Hotel Sint-Jan) met gasaanvallen en vlammenwerpers tevergeefs probeerden te heroveren, het drama van Beerst waarbij, zoals dat ook in Esen gebeurde, een 30-tal Beerstenaars door de oprukkende Duitsters werden vermoord, de slag van Keiem waarvan vele slachtoffers begraven liggen op het militair kerkhof van Keiem, de onbekende slag van Beerstblote of het verhaal van de Kaaskerkse familie Moerman die met 6 broers naar het front trok, op een boogscheut van het ouderlijk huis  … Ook de frontbeweging komt aan bod waarvan de auteur stelt dat deze beweging sterk overroepen is maar achteraf wel politiek gebruikt is, de eerste vliegtuighelden Guynemer en Coppens die ook in het Diksmuids luchtruim vlogen, …

Eric Seurynck hoopt alvast dat hiermee ook het Belgisch-Duitse front wat meer aandacht krijgt. Er is immers op vandaag heel veel (Engelse) aandacht voor de Ieperse regio, voor het “eigen” Belgisch-Duitse front hebben Vlamingen en Walen te weinig aandacht.  Daarnaast moet zijn boek ook een vredesboek zijn, zo stelt Eric Seurynck nog.  Het sluit dan ook bij het nieuwe Museum aan de IJzer dat evenzeer een vredesmuseum wil zijn.  Voor auteur Seurynck heeft overigens enkel de dreiging van een wederzijdse nucleaire vernietigingsoorlog op vandaag de wankele vrede doen bewaren.  Hij hoopt dat uiteindelijk de bevolking ervan overtuigd kan worden dat alleen zij, door een grote invloed te hebben op de politieke besluitvorming, een volgende oorlog kan vermijden.

Wordt het boek zaterdag en maandag te koop aangeboden op de boerenmarkt en de maandagmarkt, het kan ook telefonisch besteld worden (T 0475/611.323), per mail eric.seurynck@skynet.be of door storting van 20 Euro op rekening 001-0399548-81.

Eric Seuryncks schrijfhonger is hiermee nog niet gestild want hij is reeds gestart met de voorbereiding van zijn derde boek die een overzicht zal geven van de socialistische beweging in de Diksmuidse regio.  En ook hierin zullen onuitgegeven verhalen steken want de auteur belooft nu reeds dat Diksmuide hierin een betere kijk zal krijgen op de vorming van het stadsbestuur, met het zogenaamd Sinterklaasakkoord, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000. (DLD)