Zaterdag mocht Diksmuide een nieuwe kaas en bier voorstellen met dezelfde naam: Drie Mussen.  De Drie Mussenkaas is afkomstig van de Keiemse biologische kaasboerderij Het Dischhof terwijl het Drie Mussenbier een brouwsel is van de Esense Dolle Brouwers.  Beide producten zijn voortaan te koop bij lokale handels- en horecazaken.  Of hoe de legendarische Drie Mussen, eerst als een land- en natuurproject en een brug, nu ook verder mogen leven als een kaas en een bier.

Voor Diksmuids toerisme- en leefmilieuschepen Karline Ramboer onderstrepen de 3 Mussenkaas en het gelijknamig bier het belang van hoeve- en streekproducten.  Zij komen immers ten goede aan de landbouw.  De centen die men uitgeeft aan dit eten en drinken gaan immers niet naar een multinational maar vloeien terug naar plaatselijke producenten.  Op hun beurt investeren zij in productinnovatie, in de uitbreiding van hun gamma en in extra tewerkstelling.
Dries Debergh van ’t Dischhof plaatste zijn nieuwe 3 Mussenkaas bij het type Chaumes en Pont l’Evêque.  Het is voor hem een unieke ambachtelijke lekkernij met krachtige aroma’s die ze dankt aan haar eetbare korst.  Het matige sterke karakter laat deze 3 Mussenkaas voor Dries Debergh overigens makkelijk ‘pairen’ met een rode wijn of nog beter, met een bier zoals het 3 Mussenbier.
En dat 3 Mussenbier is dan weer volgens Esens Dolle Brouwer Kris Herteleer een variante op het Arabier, een ander bier uit het Dolle Brouwers-gamma.  Dit blonde bier (8°) heeft het bekende 3 Mussen-logo op zijn flesetiket.  Passend voor Kris Herteleer want de naam Drie Mussen is immers een bijnaam van een café die zich situeerde op de wijk Beerst-Keizerhoek.  Volgens Kris Herteleer een bijnaam die de echte naam van het café heeft overleefd.  Een herberg die volgens de Esense opperbrouwer, zij het met een knipoog, drie dochters had die ofwel klein of mager waren ofwel direct wegvlogen van achter de toog …  Kortom, de omschrijving drie mussen waard en een naam die nu niet alleen verder mag leven in Diksmuide in een landbouw- en natuurproject en een brug maar ook in een kaas en een bier. En met dit laatste zijn we terug bij de herberg van weleer en is de 3 Mussencirkel rond.(DLD)